szerző:
hvg.hu

A csalók sokszor telefonon, e-mailben vagy a közösségi oldalon keresik fel az áldozataikat, hogy bankkártyaadatokat vagy közvetlenül pénzt csaljanak ki tőlük. A rendőrség közzétett egy videót, amelyben az egyik leggyakoribb telefonos csalás módszerére hallható.

Sajnos nem ritka az olyan eset, amikor csalók valamilyen trükkös módszerrel próbálják rávenni az embert arra, hogy elárulja nekik a bankkártyájához vagy bankszámlájához tartozó érzékeny adatokat, esetleg utaljon pénzt a számukra. Alig egy éve például a Telekom nevével éltek vissza a bűnözők, akik már-már tökélyre fejlesztették a telefonos csalás egyik régóta ismert módszerét.

Akkor egy SMS-csalással trükköztek a bűnözők, amivel 15 ezer forintot csalhattak ki az áldozatoktól, de a trükknek volt egy még fájdalmasabb, 30 ezer forintos változata is. Az ilyen esetek miatt (is) indította útjára október elején a Nemzeti Kibervédelmi Intézet a Kiberhónap nevű kampányt, melynek célja a kiberbiztonsági tudatosság növelése, valamint a támadások típusainak megismertetése.

Ennek apropóján az Országos Rendőr-főkapitányság bemutatott egy hangfelvételt, melyen jól hallani, hogyan próbálja meg becserkészni áldozatát a bűnöző.

A világ legnagyobb, kiberbiztonsággal kapcsolatos képzést nyújtó szerzezete, a KnowBe4 adatai szerint a kiberbűnözők általában olyan e-mailekkel próbálják becsapni a felhasználókat, ami épp az adatszivárgásra, vagy annak veszélyeire figyelmeztet. TOP 5 módszerük között találhatunk jelszófrissítésre emlékeztető levelet, egy állítólagosan feladott csomag szállítási azonosítójával visszaélő e-mailt, de az adatszivárgásról szóló "hivatalos" értesítést is. Az ilyen leveleket és próbálkozásokat némi odafigyeléssel kivédhetjük.

Ha azonban mégis ellopták a személyes adatainkat, érdemes ennek felfedezésétől számított legrövidebb időn belül cselekedni.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

5 kiberbiztonsági fenyegetés, amelyre érdemes lesz odafigyelnünk

Az Accenture tanácsadócég évközi biztonsági jelentésében arra hívja fel a figyelmet, hogy vállalatok és kritikus infrastruktúrák a közeljövőben sokkal több és komolyabb támadásnak lesznek kitéve. Ezek közé tartoznak majd a tisztességtelen államok által pénzelt, fizikai károkat is okozó támadások, valamint az üzletmenet megzavarását, a pénzkeresést vagy a kiemelt célpontok elleni kémkedést célzó akciók.

Kína 2020-ra fellőne egy mű-Holdat, ami bevilágítana egy egész várost

Kína 2020-ra fellőne egy mű-Holdat, ami bevilágítana egy egész várost

20.10-kor, 21.45-kor, 22.35-kor figyelmeztették, majd vitték is – videó az első budapesti hajléktalanperről

20.10-kor, 21.45-kor, 22.35-kor figyelmeztették, majd vitték is – videó az első budapesti hajléktalanperről

1500 lóerő fölé merészkedik a Bugatti: jön a "föld-föld rakéta" sportkocsi

1500 lóerő fölé merészkedik a Bugatti: jön a "föld-föld rakéta" sportkocsi

Elítélték az első hajléktalant Budapesten, figyelmeztetést kapott

Elítélték az első hajléktalant Budapesten, figyelmeztetést kapott

Fellázadtak az idősotthon lakói, mert duplájára emelték a díjat

Fellázadtak az idősotthon lakói, mert duplájára emelték a díjat

Álomfunkció került a YouTube-ra

Álomfunkció került a YouTube-ra