szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A higany helyett galliumot tartalmazó hőmérőket is egyszerűen le lehet "nullázni", de egy kissé szokatlan megoldást kell választani. Mutatjuk.

Lassan tíz éve, 2009 óta tiltott a higanyos lázmérők forgalmazása Magyarországon, így a napjainkban árusított eszközökben már gallium található. Sokan azonban nincsenek vele tisztában, hogy a darabonként akár ezer forintot is kóstáló hőmérőket ugyanúgy le lehet "nullázni", mint a régieket, csak esetükben más technikához kell folyamodni.

A lényeg, hogy az eszközöket nem rázni kell, az ugyanis hatástalan. Helyette egy zokniba kell őket csavarni, majd néhányszor megpörgetni, a centrifugális erő ugyanis leviszi az éppen mért értéket. Így a hőmérőt ismét fel lehet használni, újbóli pörgetéssel pedig később is.

A galliumos hőmérőkhöz bár lerázót is csomagolnak, ezek elveszhetnek, vagy épp akkor nincsenek kéznél, mikor szükség lenne rájuk. Egy zoknival azonban gyorsan, de legalábbis nagyobb valószínűséggel orvosolható a probléma.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos érdekességekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az OTP beperelte Horvátországot

Az OTP beperelte Horvátországot

Piros, zebra, gyalogos, záróvonal – ennek az autósnak mindegy volt

Piros, zebra, gyalogos, záróvonal – ennek az autósnak mindegy volt

A Covid–19 megmutatta, mekkora is az orvoshiány mifelénk

A Covid–19 megmutatta, mekkora is az orvoshiány mifelénk