szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy számítógépes program segítségével nagyon realisztikusnak tűnő videókat lehet készíteni, és szinte bármit a másik szájába lehet vele adni.

A szoftver nagyon is valóságosnak tűnő felvételek készítésére alkalmas, és teljesen új szintre emeli az álhírgyártást: a szisztémát használva bárki képes olyan felvételeket generálni, melyeket akár ismert személyiségek arcához is társíthatnak, olyan hatást keltve a nézőben, mintha a videóban szereplők mondták volna el az adott szöveget.

Még nyáron készítették el a fejlesztők azt a demonstrációs felvételt, melyen a korábbi amerikai elnök, Barack Obama arcát használták példaként, de előkerült az orosz államfő, Vlagyimir Putyin, valamint George W. Bush és Donald Trump videóihoz is hozzányúltak már így. A közös jellemző, hogy a felvételen szereplők által mondottak valójában egy harmadik féltől származtak, a program használója mondta fel azokat, mindannyiszor rávetítve az alanyok arcára. Anélkül, hogy ehhez műtermi mozgóképet kellett volna felvenni. Íme:

A rendszer előbb szkenneli a beszélő arcának minden pontját, beleértve a száj- és a fejmozgást, majd az így kapott adatokat képi információkká alakítva egyszerűen átmásolja a felvételen látható személy arcára. Az eredmény annyira hihetőnek tűnik, hogy a program tesztelését végző németországi intézet önkénteseinek 50 százaléka azt hitte, valódi felvételt lát.

©

A szoftvernek persze vannak gyenge pontjai is, például nem lehet akármilyen háttér előtt elkészíteni, mindenesetre jelzésértékű, hogy az álhírekkel teli világunkban már nem csak azt kell mérlegelnünk, hogy amit olvasunk, igaz-e, hanem azt is, igaz-e, amit látunk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán benézte ellenfelei elszántságát, mostantól lesz igazán csúnya a vétóvita

Orbán benézte ellenfelei elszántságát, mostantól lesz igazán csúnya a vétóvita

7,6 billió forintért megveszi a Slacket a Salesforce

7,6 billió forintért megveszi a Slacket a Salesforce

Megvan, kik vitték el a titokzatos fémoszlopot az amerikai sivatagból

Megvan, kik vitték el a titokzatos fémoszlopot az amerikai sivatagból