szerző:
hvg.hu

A brit parlamenthez került dokumentumokból derült ki, hogy a Facebook működtetői tudatosan csapolták meg az androidos felhasználók híváslistáját és gyűjtötték be SMS-eiket. Mindezt egyetlen céllal: hogy még nagyobbra növekedjenek.

Márciusban robbant a hír, hogy a Facebook sokkal több adatunkra kíváncsi, mint amikről nyilvánosan említést tesz. Miután a Cambridge Analytica botrány hatására többen lementették adataikat, a Facebooktól kapott csomagban a teljes híváslista, küldött és fogadott SMS-ek, valamint MMS-ek információi is megtalálhatók voltak. De olyanoké is, akik nem regisztráltak az oldalon.

A Facebook természetesnek nevezte a dolgot, azzal védekeztek, hogy erről minden felhasználótól engedélyt kérnek, mikor telepítik alkalmazásaikat. Ez így is van, azonban a brit parlamenthez került vállalati dokumentumok szerint az SMS-ek megcsapolása valójában tudatos terv volt a Facebook részéről: tisztában voltak vele, hogy az Android egy akkori sérülékenysége miatt sokkal több adatot is kinyerhetnek a mobilokból. A felhasználókat nem tájékoztatták erről, helyette kedélyesen elbeszélgettek róla. Habár a levelezésben lévők egyike megjegyezte, hogy a dolog "nagyon kockázatos".

©

A brit parlament által vizsgált dokumentumok között arra is fény derült, hogy a begyűjtött információkat többek között az ismerősöknél található, Emberek, akiket ismerhetsz (People You Know) funkció javítására tervezte felhasználni a Facebook. A probléma az iOS-használókat nem érintette.

Ha ezek után úgy döntene, törli magát a Facebookról, itt talál hozzá segítséget. Ha mégis maradna, állítsa be ezt az öt dolgot a fiókjában, hogy nagyobb biztonságban tudja személyes adatait.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Még hogy nem hasznos: életet menthetett az Apple Watch EKG-funkciója

Még hogy nem hasznos: életet menthetett az Apple Watch EKG-funkciója

Felszállt az első "kínai" Boeing, a kereskedelmi háború kellős közepén

Felszállt az első "kínai" Boeing, a kereskedelmi háború kellős közepén

Összeállt a fél Beatles és beszállt egy Rolling Stone is (videó)

Összeállt a fél Beatles és beszállt egy Rolling Stone is (videó)

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene

Message In A Bottle: Nyáron megint jön Sting

Message In A Bottle: Nyáron megint jön Sting

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Farkas Zoltán: A züllesztés éve