szerző:
hvg.hu

Jeffrey Martin fél éven át szerkesztette össze a több ezer elkészített képet, ami végül egy olyan nagy fotóvá állt össze, amit még a Photoshop sem képes kezelni.

Jeffrey Martin neve sokaknak ismerősen csenghet: ő az a fotós, aki a világ legnagyobb felbontású panorámafotóit készíti el. Ezúttal Prágában járt, ahol megörökítette a cseh főváros Óvárosát. A panorámaképeket pedig egy

405 gigapixeles fotóvá

állította össze. Igen, jól írtuk, valóban nem mega, hanem gigapixelről van szó.

A végeredmény maga 900 ezer pixel szélességű, és összesen hat hónapon át tartott az összeszerkesztése. A fotós egy 50 megapixeles DSLR gépet használt, 600 mm-es objektívvel, hogy minden egyes részletet megörökítsen az Óvárosból. És ez sikerült is neki, még a legapróbb részletek is látszódnak a felvételen. Mutatunk is egy példát.

Látja a háttérben a piros nyíllal jelölt épületet?

©

Nem? Mi sem láttuk elsőre. A képbe belenagyítva viszont még a rajta álló felirat is tisztán kivehető.

©

A végeredményhez egyébként több ezer felvételt rakott össze, és saját bevallása szerint hatszor nagyobb lett a kép, mint amit a Photoshop legfeljebb szerkeszteni képes. Éppen ezért nagyon aprólékos munka eredménye, amit itt láthatunk. A fotót ezen az oldalon lehet teljes terjedelmében megnézni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Plázs

Világrekord fotó: 320 gigapixeles kép Londonról

Új világrekordot állítottak fel a legnagyobb panorámafotó kategóriájában egy Londont ábrázoló csodálatos fotóval, amelyet a BT Torony tetejéről készítettek. A kép hihetetlen részletességgel mutatja be Londont 360 fokos, teljes szögben.

MTI / hvg.hu Plázs

Nem kell Párizsba utaznia az Eiffel-toronyért

Virtuálisan körbejárható keddtől a párizsi Eiffel-torony üzemeltetője és a Google együttműködése révén: egyetlen kattintással az interneten nézhető meg részleteiben a leghíresebb párizsi műemlék.

Másfél év alatt 200 ezer dollárt hozott össze a 12 éves vállalkozó

Másfél év alatt 200 ezer dollárt hozott össze a 12 éves vállalkozó

Seres: Occupy MTVA, avagy Kossuth tér visszatér

Seres: Occupy MTVA, avagy Kossuth tér visszatér

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV

Az MTVA feljelentette Hadházyékat

Az MTVA feljelentette Hadházyékat

Végre kész az M0-s lehajtója az M6-os felé

Végre kész az M0-s lehajtója az M6-os felé

Ön is használja a Shazamot? Akkor örülni fog, törölték belőle a reklámokat

Ön is használja a Shazamot? Akkor örülni fog, törölték belőle a reklámokat