szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A téli napforduló az év az egyik legfontosabb napja, ami egyben a csillagászati tél kezdetét is jelenti. Másodpercre pontosan is tudni lehet, mikortól kezdve hosszabbodnak a nappalok.

December 21-e (vagy eseténként december 22-e) az év egyik legkülönlegesebb napja – már ami a természet körforgását illeti. Ekkor van ugyanis a téli napforduló, ami azt jelenti, hogy ekkor van a leghosszabb időn át sötét (ekkor tart a leghosszabban az éjszaka), és ekkor a legrövedebb a nappal is. A téli napforduló után a nappalok ismét hosszabbodni, az éjszakák pedig rövidülni fognak.

Csillagászati-földrajzi szempontból ez az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Ez gyakorlatilag a csillagászati tél kezdete is, amit még másodpercre pontosan is ki lehet számolni. 2018-ban ez az esemény december 21-én, 22 óra 23 perc 51 másodperckor következik be.

©

Magyarországról nézve a téli napforduló idején a Nap 19 fok magasan delel, és összesen 8 és fél órán át van fenn. Az északi sarkkörön ez az egyetlen olyan napja az évnek, amikor a Nap nem kel fel, a déli sarkkörön viszont 27 órán át vann fenn: a hivatalos napkelte előtt 1,5, valamint utána is 1,5 órán át.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
48 újabb áldozata van a járványnak, 1423 fertőzöttet találtak

48 újabb áldozata van a járványnak, 1423 fertőzöttet találtak

Méltósággal, de simán kikapott a Fradi Barcelonában

Méltósággal, de simán kikapott a Fradi Barcelonában

Koronavírus: 41 millió felett a fertőzöttek száma

Koronavírus: 41 millió felett a fertőzöttek száma