szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az okosórákat, fitneszeszközöket ma még szinte naponta kell tölteni. Az Európai Unió által finanszírozott egyik projekt viszont óriási előrelépést ígér ezen a területen.

Az okosórákba és a kicsi viselhető eszközökbe nem lehet óriási akkumulátorokat tenni, ezért is kell olyan gyakran tölteni az ilyen eszközöket. Az Európai Unió által finanszírozott Smart2Go projekt mögött álló szakemberek viszont éppen azon dolgoznak, hogy egyáltalán ne is legyen szükség töltésre. Mindezt az úgynevezett „okos és rugalmas energiaellátási platform” tenné lehetővé.

A januárban indult Smart2Go a Horizon 2020 elnevezésű uniós kutatási és innovációs program része, és az elektronikára specializálódott német Fraunhofer FEP (Fraunhofer Institute for Organic Electronics, Electron Beam and Plasma Technology) vezeti, partnerségben a Vartával és számos kutatóintézettel és egyetemmel.

©

A megvalósításról egyelőre nem árultak el sokat, majd az áprilisi Wearable Europe Show nevű rendezvényen osztják meg a részleteket. A korai sajtóközleményekből azért kiderül, hogy nagy teljesítményű akkumulátorokat fognak kombinálni megfelelő energiabefogási technológiákkal. Tehát nem egyetlen rendszerről van szó, hanem egy rugalmas, moduláris platformról, amelyet különböző eszközökre adaptálhatnak majd a gyártók.

A Fraunhofer FEP szerint a platformot rengeteg eszköznél lehet majd használni, például okostelefonoknál, okosóráknál, fitneszeszközöknél, orvosi eszközöknél, személyi nyomkövetőknél, sőt olyan ígéretes, jövőbeli technológiáknál is, mint a bőrre helyezhető intelligens tapaszok vagy az okoscímkék. Most még csak feltételezhető, hogy a megoldás olyan forrásokból nyeri majd az energiát, mint a testhő vagy a mozgás.

Persze mint ahogy egy-egy izgalmas szabadalom esetében sincs garancia arra, hogy kézzel fogható eszköz lesz belőle, a Smart2Go is csak egy kutatási projekt egyelőre, szóval még elég türelmesnek kell lennünk ahhoz, ha látni szeretnénk azokat az eszközöket, amelyeket soha nem kell feltölteni. A Smart2Go egyébként három évig tart.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Milliárdos rakétabeszerzés, aggasztó orosz vakcina

Radar360: Milliárdos rakétabeszerzés, aggasztó orosz vakcina

A Fidelitas és az IKSZ sem írta alá a fehérorosz erőszakot elítélő nyilatkozatot

A Fidelitas és az IKSZ sem írta alá a fehérorosz erőszakot elítélő nyilatkozatot

Jegyescsomagot kapnak az azonos nemű párok Terézvárosban

Jegyescsomagot kapnak az azonos nemű párok Terézvárosban