szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Marylandi Egyetem gyakorló kórházában április 19-én fogadták a vesét, amit végül egy 44 éves baltimore-i nő kapott meg.

Néhány hónappal ezelőtt, 2018 novemberében komoly sikert értek el a Marylandi Egyetem gyakorló kórházának (UMMC) szakemberei: hosszú hónapok kísérletezése után sikerült egy átalakított DJI Matrice 600 Pro drónnal emberi szervet szállítottani egyik helyről a másikra.

Az eredmény azért is volt rendkívül fontos, mert egy transzplantáció esetében nagyon gyorsan kell cselekedni és célba juttatni a szervet, és nagy könnyebbség lenne, ha mindezt egy drónnal is megtehetnék az orvosok. Most újabb, rendkívül fontos mérföldkőhöz érkezett az UMMC csapata: élesben is sikerült az átültetésre váró emberi szerv szállítása.

A Fox News beszámolója szerint a Maryland-i Egyetem gyakorló kórháza április 19-én hajtotta végre a sikeres akciót. Az átültetésre szánt vesét egy nagyjából 4,8 kilométerre lévő kórházból szállították át a UMMC sebészeinek.

A szervre egy 44 éves baltimore-i nő várt, aki nyolc éven keresztül dializáltak az orvosok, mielőtt a műtétre került volna a sor. Dr. Joseph Scalea, a kórház sebésze szerint ez egy áttörés lehet a transzplantáció terén, így ugyanis a korábbinál jóval gyorsabban kerülhet majd egyik helyről a másikra a transzplantálható szerv. Hozzátette: egyelőre még hossú út vár ránk, mire ebből egy általánoasn működő rendszer lehet, de az első lépést már sikerült megtenni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fegyveres razzia volt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél Ungváron

Fegyveres razzia volt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél Ungváron

Ukrajnának is adna a külügy a felesleges lélegeztetőgépekből

Ukrajnának is adna a külügy a felesleges lélegeztetőgépekből

Koronavírusos Törőcsik András, az Újpest legendája

Koronavírusos Törőcsik András, az Újpest legendája