szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft amerikai információtechnológiai óriásvállalat titokban törölte az egyik adatbázisát, amely több mint 10 millió képet tartalmazott mintegy 100 ezer személyről. A Financial Times értesülését a Microsoft megerősítette.

A Microsoft Celebnek is hívott adatbázist – melyet egy angol nyelvű tanulmányban korábban részletesen is bemutatott a Microsoft – az internetről gyűjtötték össze keresőmotorok segítségével. Olyan fotókat használtak, melyek Creativ Commons licenc tudományos kutatások számára teszi lehetővé a képek és videók szabad használatát.

Az MS Celeb volt a világon a legnagyobb arcfelismerő adatbázis, melynek képeit a tulajdonosok tudta nélkül gyűjtötték össze. Az adatbázist elsősorban arcfelismerő rendszerek fejlesztéséhez használták világszerte. Sokan a népszerű "melyik sztárra hasonlítok?" jellegű webalkalmazásokban találkozhattak vele. (Erről a funkcióról itt olvashat egy érdekes – angol nyelvű – tanulmányt.) De katonai kutatók is hozzáférhettek.

©

A Gizmodo emlékeztet, az adatbázist olyan cégek használták, mint az IBM, a Panasonic, az Alibaba, az Nvidia és Hitachi. De olyanok is, mint a Sensetime és Megvii, melyek a kínai állami megfigyelési rendszerek beszállítói voltak. A Microsoft azt állítja, hogy már egy ideje fellépett az arcfelismerő programok fokozott ellenőrzéséért és használatuk szabályozásáért, hogy ne lehessen visszaélni velük.

[Egy durva bemutató: így működik Kínában a mindenkit figyelő, mindenről tudó rendszer]

A Microsoft a londoni Financial Timesnak azt mondta, hogy az arcgyűjteményt akadémiai célokra szánták, és már nincs a cégnél az az alkalmazott, aki a működéséért felelt, ezért törölték az adatbázist. Ez csupán azt jelenti, hogy a rendszer az újonnan érkezők számára már nem elérhető. Amelyik vállalat korábban letöltötte a fotóadatbázist, az ezután is használni tudja a benne lévő adatokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tigris támadt egy idős nőre Floridában

Tigris támadt egy idős nőre Floridában

Anthony Faucit kérte fel Joe Biden egészségügyi főtanácsadónak

Anthony Faucit kérte fel Joe Biden egészségügyi főtanácsadónak

Fának hajtott, majd rátámadt a rendőrre egy autós üldözés után a sofőr

Fának hajtott, majd rátámadt a rendőrre egy autós üldözés után a sofőr