szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Francia kutatók szerint az online videófogyasztás óriási terhet ró a környezetre, és ez csak egyre rosszabb lesz.

Miközben a Bitcointól sokan azt várják, hogy alapjaiban reformálja meg a jelenlegi pénzügyi rendszert, a kriptopénz bányászata igen komoly környezetterheléssel jár. A Müncheni Műszaki Egyetem kutatói szerint azoknak a számítógépeknek, amelyek Bitcoint állítanak elő, évente mintegy 45,8 ezer milliárd wattórára van szükségük. Ez évente 22-22,9 millió tonna szén-dioxid kibocsátásával jár, nagyobb, mint például Jordániáé. Mindez azonban sehol sincs ahhoz képest, hogy mennyire káros a környezetre, ha online nézünk videókat.

A becslések szerint a streamelt videók miatt évente 300 millió tonna szén-dioxid kerül a levegőbe, ami nagyjából 1 százaléka a globális kibocsátásnak. Ennek nagyjából harmadát teszi ki a Netflix, és nagyjából ugyanennyire terheli le a Földet a pornográf tartalmak online fogyasztása.

Mindez azt jelenti, hogy a Netflix és az online pornó külön-külön

annyi szén-dioxidot juttat a légkörbe egy év alatt, mint Belgium, Banglades vagy Nigéria.

A francia The Shift Project szakemberei az év elején arra a megállapításra jutottak, hogy a digitális technológia évente a globális szén-dioxid-kibocsátás 4 százalékáért felelős, ami 2025-re 8 százalékra növekedhet – írja a New Scientist. Igaz, eközben több cég is komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megújuló energiaforrásból működjenek. Ilyen például a Facebook – Mark Zuckerberg igérete szerint 2020 végére 100 százalékban megújuló energiaforrásból működnek majd.

©

A projekt szakemberei a Cisco és a Sandvine 2018-as jelentése alapján jutottak a fenti következtetésre. A cégek az online videók miatti globális internetforgalmat számolták ki, amiből megbecsülték, mekkora villamosenergia-felhasználást jelentett mindez.

Kiderült, a 2018-as teljes adatforgalom 60 százalékát tették ki az online videók, ami

1 zetabájtot, vagyis 1 milliárd TB-ot jelent.

Ráadásul a videók minőségének javulása, így például a 8K-s felbontás megjelenése tovább növeli a károsanyag-kibocsátást. A szakemberek éppen ezért olyan lépéseket sügetnek, ami segíthet visszafogni az óriási energiaigényt. Ilyen például, hogy a lejátszáskor ne a legnagyobb felbontás induljon el, ha erre nincs szükség.

Ha fontosnak tartja a klímaváltozás elleni küzdelmet, és szeretne erről többet olvasni, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!