szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook ígérete szerint 2020 végére 100 százalékban megújuló energiaforrásból működik majd a közösségi oldal. Ennek elérése érdekében most egy nagyot léptek előre.

Régóta eltökélt szándéka már a Facebooknak, hogy a közösségi oldal 100 százalékig megújuló energiaforrásból működjön. Az eddigiek alapján elég jól haladnak a kitűzött cél felé: eredetileg 2018-ra tervezték, de már 2017-re sikerült elérni, hogy 50 százalékban ilyen forrásból működjenek. A legfőbb cél, hogy 2020 végére 100 százalékban megújuló energiaforrásból nyerjenek áramot, és efelé most egy igen komoly lépést tett a cég.

Zuckerbergék egy Texasban felépülő hatalmas napelemfarm finanszírozásába szálltak bele. A megújuló energiával foglalkozó Longroad Energy bejelentette, elkezdték a Prospero Solar építését, ami 2020-ban állhat üzembe.

A napelemfarm a tervek szerint 379 megawatt energiát termel majd, ami megközelítőleg 300 000 háztartás működéséhez volna elegendő. A telep 18,6 négyzetkilométert fed majd le, ami így Amerika egyik legnagyobb egysége lesz.

©

A projekt a Facebook számára duplán mérföldkőnek számít, ez ugyanis az első alkalom, hogy közvetlenül a megújuló energiába fektetett be a cég. Azt nem tudni, hogy a 416 millió dolláros (kb. 121,2 milliárd forintos) konstrukcióból mekkora összeget vállalnak magukra Zuckerbergék, de úgy nyilatkoztak, annak "jelentős részét" ők állják. A napelemfarmról a Shell is vásárol majd energiát, amit a tervek szerint továbbértékesítenek.

A Facebooknál 2013 óta több mint 3 gigawatt nap- és szélenergiát használtak el az amerikai és európai adatközpontok, ebből csak az elmúlt 12 hónapban 2500 megawattot. Az újabb centrumokat pedig már eleve ennek szellemében húzzák fel: a Facebook 13. adatközpontja már a kezdetektől 0 dolláros áramszámlával zakatol majd.

Ha kíváncsi, mikortól működik a Facebook 100 százalékig megújuló energiából, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mészárosé a legnagyobb családi vállalkozás, és ezen a válása sem fog változtatni

Mészárosé a legnagyobb családi vállalkozás, és ezen a válása sem fog változtatni

Több mnt 326 ezer új koronavírus-fertőzött világszerte

Több mnt 326 ezer új koronavírus-fertőzött világszerte

Spiegel: Németország jelzi, ha nincs szolidaritás menekültügyben, elapadhatnak a támogatások

Spiegel: Németország jelzi, ha nincs szolidaritás menekültügyben, elapadhatnak a támogatások