szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy ismeretlen hiba miatt napok óta nem működnek az Európai Unió Galileo navigációs rendszeréhez tartozó műholdak, a felhasználókat az amerikaira terelik át. Nem fent van a gond, lent nem oké valami.

Július 11-e óta, vagyis több mint 4 napja küzd egy ismeretlen (és a hírek alapján kiterjedt) hibával a Galileo műholdas navigációs és helyzetmeghatározó rendszer. A szakemberek azt már megállapították, hogy a gond forrása lent, nem pedig fent van, de kijavítani még nem tudták.

A műholdak állapotát jelző weboldalon cikkünk írásakor is érzékelni a bajt: a 26 egységből 24 nem működik, kettőnél pedig a "tesztelés alatt" állapotjelzés olvasható. Vagyis ezekről sem mondható el, hogy minden rendbe lenne velük.

A The Verge azt írja, a leállás nem hátráltatja a mentőalakulatok munkáját, illetve gyakorlatilag a felhasználók sem érzékelnek belőle semmit. A hagyományos navigációs eszközök ugyanis továbbra is működnek, azzal a különbséggel, hogy földrajzi helytől függetlenül

az amerikai GPS rendszereihez csatlakoznak.

Iparágai hírek szerint az egyik földi bázison történt valami, méghozzá egy olaszországi telephelyen, amely a műholdak rendszeridejét figyeli. Azt azonban továbbra sem tudni, milyen hibáról van szó, amely napokra térdre kényszerítette a rendszert.

[Felejtse el a GPS-t: elindult az új rendszer, itt a sokkal pontosabb GNSS]

Az Európai Unió és az Európai Űrügynökség által működtetett Galileót az orosz GLONASS és a legtöbbek által használt, amerikai GPS után, 2016 decemberében helyeztek üzembe, mellyel új taggal bővült a Global Satellite Navigation Systemnek (GNSS) nevezett, a világ navigációs szolgáltatásait összefogó hálózat.

A Galileo kezdeti szolgáltatásainak 2016 decemberi elindulása óta egy nyílt tengeren vagy a hegyek között elveszett személy észlelésének ideje akár 4 óráról mintegy 10 percre csökkent a vészhelyzeti jeladó működésbe lépésétől számítva.

©

A Galileo független az amerikai GPS és az orosz GLONASS rendszerektől, ezek ugyanis katonai felügyelet alatt állnak, így kereskedelmi használatukat egy esetleges háborús konfliktus esetén felfüggeszthetik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megszökött 50 ezer lazac egy ausztrál halgazdaságból, a környezetvédők aggódnak

Megszökött 50 ezer lazac egy ausztrál halgazdaságból, a környezetvédők aggódnak

Feldmár András: Minden gyerek, aki megtanul beszélni, már hipnotizálva van

Feldmár András: Minden gyerek, aki megtanul beszélni, már hipnotizálva van

Maradona nem csak focista, popsztár és népi hős is volt egyszerre

Maradona nem csak focista, popsztár és népi hős is volt egyszerre