szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ami ráadásul a globális felmelegedés ellen is hasznos.

Egy finn cég, a Solar Foods levegőből csinál élelmiszert, egy fehér, lisztszerű és -ízű anyagot, írja a Big Think. A Solein nevű por fehérjeforrás, 50 százaléka fehérje, 5-10 százaléka zsír, 20-25 százaléka pedig szénhidrát. Mi kell hozzá? Víz, áram és széndioxid. A tervek szerint 2021-re több élelmiszer alapanyaga is lehet - és a globális felmelegedés ellen is kiváló.

Először turmixokban, joghurtokban találkozhatunk majd a Soleinnel. Az eljárásban a levegőből nyerik ki a széndioxidot, majd vízzel, tápanyagokkal, vitaminokkal dúsítják, mindezt teljesen megújuló napenergiából származó árammal végezve. Az áram egy fermentációs folyamatot katalizál.

Hogy a Solar Food ötlete nem humbug, az is mutatja, hogy az Európai Űrügynökséggel is együttműködnek, hogy az űrállomáson, a bolygón kívül is lehessen élelmiszert előállítani. A Soleinből emellett húsmentes hús is előállítható lesz.

A Solein alig használ termőföldet, elhanyagolható lesz a vízszükséglete a többi állattartási módszerhez képest. A cég nagyratörő tervei szerint a Solein 2050-re meghatározó fehérjeforrrása lesz a világ 9 milliárd lakosának.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Élet+Stílus

A laktózérzékenység főként a felnőtteket, a tejfehérje-allergia a babákat érintheti

A tejfehérje-allergia a leggyakoribb ételallergia a kisgyermekek körében: százból három babánál és kisgyermeknél jelennek meg a betegség tünetei, mégis kevesen tudják, hogy kezeletlenül súlyos allergiás sokkhoz is vezethet, az enyhébb, de kellemetlen laktózérzékenység pedig kiszáradást okozhat. Az Első 1000 Nap program szakértői a betegek világnapján a szülői tudatosság kiemelt szerepére hívják fel a figyelmet.