szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy tűnik, ennek már sosem lesz vége: újra beperelték az Apple-t egy olyan akciója miatt, amit szinte már el is felejtettünk. A régebbi iPhone-ok szándékos lassításáról van szó.

Nagyot tévedett, aki úgy gondolta, hogy elcsitultak az iPhone-ok szándékos gyártói lelassítása keltette hullámok. Ezúttal újabb 18 magánszemély perelte be az Apple-t az Észak-Kaliforniai kerületi bíróságon azért, hogy 2017 januárjától szándékosan csökkentették bizonyos iPhone-ok teljesítményét. A felperesek a történelem egyik legnagyobb, a fogyasztókat érintő becsapásáról beszélnek, ami több százmillió eszközt érint világszerte. Az Apple – áll a MacRumors által idézett bírósági dokumentumban – szándékosan lerontotta az eszközöket egy tervezett elavulási rendszer részeként.

Az Apple egyébként 2017 végén beismerte, hogy teljesítményoptimalizáló szoftvert szállított az iOS frissítésével, nehogy gond legyen az öregedő akkumulátorokkal. Az iOS 10.2.1 verziótól visszafogták a régebbi akkukkal rendelkező készülékek teljesítményét, hogy elejét vegyék a „védekező” leállásoknak. Az Apple még bocsánatot is kért a fogyasztóktól, bár voltak, akik szerint valami hiányzott ebből a bocsánatkérésből.

A felhasználók nem igazán értették/értékelték az Apple fenti akcióját, pedig a gyártó egy kedvezményes akkucsere programot is hirdetett (79 dollár helyett 29 dollárért cserélt akkumulátort garanciaidőn túl), és kiadott olyan iOS-frissítést is, amellyel nyomon követhető az eszköz akkumulátorának állapota.

A legutóbbi per indítói szerint az Apple-t egyetlen dolog motiválta ez ügyben, a minél nagyobb bevétel. Készülékeiket – áll a peres iratban – hibásan tervezték, és a szoftverfrissítések voltak hivatottak elrejteni ezeket a hibákat, viszont újabb problémákat hoztak magukkal. A felhasználóknak nem volt más választásuk, mint hogy akkumulátort cserélnek, vagy újabb eszközt vesznek – mindkét esetben az Apple-höz folyt be pénz.

Az Apple nem nyilatkozott a legújabb jogi fejleménnyel kapcsolatban, de van min dolgozniuk a cég ügyvédeinek. Jelenleg is mintegy 60, hasonló témájú csoportos per folyik a vállalat ellen szerte a világon. A mostani keresetet valószínűleg egyesíteni fogják az Észak-Kaliforniai kerületi bíróság többi hasonló ügyével.

Ha tudni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: A Janssen-vakcinákat is úgy fogjuk vizsgálni, mint a keletieket

Orbán: A Janssen-vakcinákat is úgy fogjuk vizsgálni, mint a keletieket

Sokadszorra költöznek, most Aranyparádén vitték a fáraókat új múzeumukba

Sokadszorra költöznek, most Aranyparádén vitték a fáraókat új múzeumukba

A sárgás habszegfű miatt nem lesz gyümölcsös a Gellérthegyen

A sárgás habszegfű miatt nem lesz gyümölcsös a Gellérthegyen