szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A háztartás lassan minden eszköze képes rácsatlakozni a hálózatra, ami egyúttal átok is. Főleg azoknak a szülőknek, akik szeretnék megleckéztetni a mobil- vagy netfüggő csemetéjüket.

A mobil- vagy internetfüggőség nem új jelenség, ám a hatása az okostelefonok, és a minket mindenhova elkísérő hálózat miatt napjainkra felerősödött. Vannak, akik annyira sokat nyomkodják eszközüket, hogy csakis azzal lehet változást elérni náluk, ha a készüléket elkobozzák. Egy amerikai tininél is ez történt, ám nem sok értelme volt.

A történetről a The Guardian számolt be, és több szempontból is tanulságos. A dolog azzal kezdődött, hogy a Dorothy nevű lányt szerették volna megbüntetni a szülei a folyamatos mobilozás miatt, telefonját ezért elvették tőle. A fiatal azonban nem esett kétségbe, Nintendo Wii U konzolját bekapcsolva folytatta a netezést. Végül erről is le kellett mondania, ám később visszatért, a család okoshűtőjével ugyanis ismét csatlakozni tudott a hálóra.

A The Guardian azt írta, egy LG hűtőről van szó, a termék weboldalán pedig valóban szerepel, hogy a készülékre a közösségi médiához tartozó appok is feltelepíthetők. Dorothynak csak arra kellett rájönnie, hogyan tudja ezt elérni, s máris netezhetett tovább. A fiatal lány a Twitteren mindvégig közvetítette az eseményeket, egy idő után pedig arról írt, hogy ha a hűtő is eltűnik, akkor már nem tudja, hogy mihez nyúlhat, ami internetképes.

A helyzet bizonyos szempontból humoros, ugyanakkor elszomorító is. Egyrészt jól látszik, hogy a minket körülvevő eszközök szinte mindegyike okossá válik, így pedig lehetetlen, hogy életünket értesítések, és csipogások nélkül éljük. Mindez az egyén önszabályozására is rossz hatással van: hiába dönti el ugyanis valaki, hogy megpróbál kevesebbet mobilozni, ha közben más eszközök ugyanúgy lehetőséget adnak a nyomkodásra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jutalmat kaptak a rendőrök, akik lángoló kórteremből mentettek ki egy beteget

Jutalmat kaptak a rendőrök, akik lángoló kórteremből mentettek ki egy beteget

Sokmilliárdos ügyben tett feljelentést a Magyar Tenisz Szövetség

Sokmilliárdos ügyben tett feljelentést a Magyar Tenisz Szövetség

60 éve ezen a napon már nagy volt az izgalom a Szovjetunióban

60 éve ezen a napon már nagy volt az izgalom a Szovjetunióban