szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyelőre csak a kerület egy részén lehet vele helyet keresni, de bővíteni akarják a lefedettségét.

Már használható az ingyenes telefonos applikáció, amely Budapest V. kerületében segíti az autósokat, hogy könnyebben találjanak parkolóhelyet – közölte Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes kerületi polgármester csütörtökön.

Az androidos készülékekre és iPhone-okra is letölthető alkalmazás térképen bemutatja a szabad parkolóhelyeket, majd szabadon választott navigációval elvezet a kiválasztott helyre, és végül a parkolás befejeztével ezen keresztül történik a fizetés is. Az app a Parker névre hallgat, és bár van egy azonos nevű amerikai alkalmazás is, az csak amerikai városokban elérhető, ez az alkalmazás a leírása szerint viszont az V. kerületi önkormányzat megrendelésére készült.

©

A rendszer alapja a parkolóhelyekre telepített szenzorhálózat, amely valós időben jelzi a férőhelyek foglaltságát, megjelenítve azt egy felhasználói felületen.

Az önkormányzat közleménye szerint jelenleg a belvárosban 1500 parkolóhelyen lehet használni az alkalmazást, elsősorban a kerület déli részén és néhány északi utcában, de a tervek szerint jövő év végére az V. kerület teljes területén kiépítik a rendszert. Most

az V. kerület déli részén, a Vámház körút és a Kossuth Lajos utca által határolt összefüggő területen 1200, valamint a kerület északi részének néhány utcájában: a Széchenyi, a Tüköry, a Falk Miksa, illetve a Balaton utcában 300 szenzorral indult el az éles üzem bevezetése.

A közleményben azt is írták, az alkalmazás létrejötte annak köszönhető, hogy az önkormányzat a kerületi parkolási díjból származó bevételek egy részét a fejlesztésbe forgatta vissza. Szentgyörgyvölgyi Péter közölte, hogy az ingyenes applikáció segítségével jelentősen visszaesik a parkolóhely-kereséssel töltött idő az V. kerületben, hiszen célirányosan megtalálható a legközelebbi szabad férőhely.

Az okosparkolást 2018-ban tesztelték is, ez eredményes volt a polgármester elmondása szerint.

©

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által közölt adatok szerint az elmúlt öt évben két és félszeresére nőtt a hazai mobilparkolást használók száma. Míg 2014 júliusában kevesebb mint 40 ezer parkolást bonyolítottak átlagosan naponta mobilról, addig idén júliusban ez a szám már majdnem 100 ezer volt, derül ki statisztikákból. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a csúcsidőszak az ősz, így a következő hónapokban nehezebb parkolási körülmények várhatók.

Ha máskor is értesülni szeretne az érdekes új appokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megszökött 50 ezer lazac egy ausztrál halgazdaságból, a környezetvédők aggódnak

Megszökött 50 ezer lazac egy ausztrál halgazdaságból, a környezetvédők aggódnak

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

Az állam koncesszióba adná ki az elektronikus BKK-jegyek értékesítését is

Az állam koncesszióba adná ki az elektronikus BKK-jegyek értékesítését is