szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az V. kerület több parkolójába olyan szenzorokat telepítettek, amelyek egy applikációban folyamatosan mutatják, szabad-e az adott parkolóhely.

Első körben 135 parkolóhelyre szerelték be az érzékelőket, amelyeket az év végéig tesztelnek – nem publikusan –, a távlati cél pedig az, hogy egész Budapestre kiterjesszék a szenzorok hálózatát.

A szenzorok ellenőrzik, hogy a parkolóhely foglalt vagy szabad, a Vodafone NB-IoT hálózatát használva jelezne a központi szervereknek. A sofőrök mobil alkalmazáson keresztül láthatják a szabad parkolóhelyeket, ahova az általuk preferált navigációs szoftver, majd a közelbe érve az okos parkolás-segítő alkalmazás a legrövidebb úton irányítja őket. Emellett a parkolódíj fizetését is elindíthatják az alkalmazásban.

A parkolóba beépített – az aszfaltba egy kis hengerben befúrt – eszközben egyebek között SIM-kártya-chip található, öt évre garantált élettartamot biztosító elemmel.

Az egésszel azt szeretnék elérni, hogy csökkenjen a tranzitforgalom, Belváros-Lipótváros polgármestere szerint ugyanis jelenleg e kerület forgalmának 30 százaléka parkolóhelyet keresőkből áll.

Szentgyörgyvölgyi Péter a fejlesztést bemutató sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a parkolási díjakból származó bevételt forgatják vissza egy olyan eszköz létrehozásába, amely hatékonyan segíti mind az ott élő, mind a belvárosban parkolni szándékozó autósokat. A beruházás megkezdése előtt nagyjából 6 ezer kérdőívet küldtek ki, a válaszadók 42 százaléka pedig úgy válaszolt, használná az alkalmazást, ezért kezdtek bele a fejlesztésbe.

Az alkalmazás úgynevezett NB-IoT technológiát használ, amely mobilhálózaton elérhető, és kis adatátvitelre használható, alacsony energiafelhasználású – mondta a bemutatón Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

A Vodafone nemzetközi NB-IoT hálózatot épít tíz európai országban, többek között az Egyesült Királyságban, Romániában és Magyarországon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lukácsi Katalin meztelenül mutatta meg, milyen közel van Auschwitz

Lukácsi Katalin meztelenül mutatta meg, milyen közel van Auschwitz

Csalásra is képes volt, csak hogy vakcinához jusson egy kanadai mogul

Csalásra is képes volt, csak hogy vakcinához jusson egy kanadai mogul

Bezárva Magyarországra – Bereményi Géza 75

Bezárva Magyarországra – Bereményi Géza 75