szerző:
hvg.hu/MTI

Az V. kerület több parkolójába olyan szenzorokat telepítettek, amelyek egy applikációban folyamatosan mutatják, szabad-e az adott parkolóhely.

Első körben 135 parkolóhelyre szerelték be az érzékelőket, amelyeket az év végéig tesztelnek – nem publikusan –, a távlati cél pedig az, hogy egész Budapestre kiterjesszék a szenzorok hálózatát.

A szenzorok ellenőrzik, hogy a parkolóhely foglalt vagy szabad, a Vodafone NB-IoT hálózatát használva jelezne a központi szervereknek. A sofőrök mobil alkalmazáson keresztül láthatják a szabad parkolóhelyeket, ahova az általuk preferált navigációs szoftver, majd a közelbe érve az okos parkolás-segítő alkalmazás a legrövidebb úton irányítja őket. Emellett a parkolódíj fizetését is elindíthatják az alkalmazásban.

A parkolóba beépített – az aszfaltba egy kis hengerben befúrt – eszközben egyebek között SIM-kártya-chip található, öt évre garantált élettartamot biztosító elemmel.

Az egésszel azt szeretnék elérni, hogy csökkenjen a tranzitforgalom, Belváros-Lipótváros polgármestere szerint ugyanis jelenleg e kerület forgalmának 30 százaléka parkolóhelyet keresőkből áll.

Szentgyörgyvölgyi Péter a fejlesztést bemutató sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a parkolási díjakból származó bevételt forgatják vissza egy olyan eszköz létrehozásába, amely hatékonyan segíti mind az ott élő, mind a belvárosban parkolni szándékozó autósokat. A beruházás megkezdése előtt nagyjából 6 ezer kérdőívet küldtek ki, a válaszadók 42 százaléka pedig úgy válaszolt, használná az alkalmazást, ezért kezdtek bele a fejlesztésbe.

Az alkalmazás úgynevezett NB-IoT technológiát használ, amely mobilhálózaton elérhető, és kis adatátvitelre használható, alacsony energiafelhasználású – mondta a bemutatón Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

A Vodafone nemzetközi NB-IoT hálózatot épít tíz európai országban, többek között az Egyesült Királyságban, Romániában és Magyarországon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem jár a 2-es metró a Deák és a Déli között

Nem jár a 2-es metró a Deák és a Déli között

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek

24 éves törvényre hivatkozva állítja kamera elé a rendőrség a tüntetőket

24 éves törvényre hivatkozva állítja kamera elé a rendőrség a tüntetőket

Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Kilenc országot aggaszt különösen a magyar jogállamiság

Kilenc országot aggaszt különösen a magyar jogállamiság

Újabb milliárdok ömlenek a felcsúti fociba tao-támogatás címén

Újabb milliárdok ömlenek a felcsúti fociba tao-támogatás címén