szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem hagyja annyiban a Facebook azt az európai bírósági döntést, amely szerint globálisan is törölniük kell azokat a bejegyzéseket, melyeket valamely uniós ország törvénysértőnek talált.

A Facebook (és más közösségi oldalak) globális működését meghatározó döntés született csütörtökön az Európai Bíróságon: a Facebook világszerte kötelezhető arra, hogy eltávolítsa felületéről a valahol jogsértőnek talált bejegyzéseket. Emellett az is elképzelhető, hogy a platformoknak saját maguknak kell megkeresniük – és törölniük – az ilyen bejegyzéseket, ahelyett, hogy a felhasználók bejelentésére várnának. (Az ügy hátteréről itt írtunk bővebben.)

Bár a döntés jogerős, így a Facebook nem tud ellene fellebbezni, várható volt, hogy Zuckerbergék nem mennek el szó nélkül mellette. A Facebook-vezér úgy nyilatkozott, pert indítanak az EU-s döntés ellen. A Facebook jelenleg csak az egyes országok felhasználói számára teszi elérhetetlenné a törvénysértő tartalmakat. Vagyis, ha valaki például megrágalmaz egy politikust, azt a bejegyzést az adott országban törlik, de ha ugyanaz a szöveg egy másik országban jelenik meg ugyanarról a politikusról, már nem nyúlnak hozzá, ha az oldal felhasználási feltételeit egyébként nem sértő jellegű.

Zuckerberg szerint jogi lépéssel igyekeznek megváltoztatni az EU-s döntést. Érvelése szerint a Facebook eddig sikeresen küzdött a "globális korlátozás" ellen. A TechCrunch-nak eljuttatott közleményben azt írták, szerintük a döntés komoly kérdéseket vet fel a szólásszabadsággal, a véleménynyilvánítással, valamint a törvénysértő bejegyzések értelmezésével és eltávolításával kapcsolatban.

Mint írják, a döntés szembemegy azzal az elvvel, hogy egy országnak nincs joga arra, hogy törvényeit egy másik országra is kiterjessze.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Teljesen új alkalmazásbolt kerülhet a Windows 10-be

Teljesen új alkalmazásbolt kerülhet a Windows 10-be

Már csak Strasbourgban bíznak a Mészáros Lőrinc fiával hadakozó bélmegyeri vadászok

Már csak Strasbourgban bíznak a Mészáros Lőrinc fiával hadakozó bélmegyeri vadászok

Az Európa Tanácsig jutott a magyar közmédiában támadott osztrák újságíró ügye

Az Európa Tanácsig jutott a magyar közmédiában támadott osztrák újságíró ügye