szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Telefonon hívták fel a brit Doug Vareyt, hogy baj van a számítógépével. Az ügylet végére sikerült tőle 4000 fontot kicsalni.

Számos olyan átverés létezik, amivel a kiberbűnözők megpróbálnak pénzt kicsalni a gyanútlan felhasználóktól. Ehhez az elmúlt évek során egyre kifinomultabb módszereket dolgoztak ki, amiről elsőre nem is derül ki, hogy átverés. Egy ilyen csapdába sétált bele a brit Doug Varey is.

A BBC beszámolója szerint az egész azzal kezdődött, hogy a férfi meglátott egy hirdetést a neten: ebben egy olyan vírusirtót kínáltak, amely 12 éven át védi a számítógépet a fertőzéstől, és amiért "csak" 556 fontot, vagyis nagyjából 213 ezer forintot kell fizetni. Varey számára ez a védelem ilyen áron vállalható üzletnek tűnt, így meg is vásárolta a szoftvert.

A dolog itt akár le is zárulhatott volna, ugyanis semmilyen jel nem utalt rá, hogy átverésről van szó. Egészen addig, amíg nem kapott egy telefonhívást néhány hónappal azután, hogy az üzletet nyélbe ütötte.

A telefon másik végén egy férfi beszélt orosz akcentussal, aki arra kérte, lépjen oda a számítógépéhez, és mondja el, mit lát, ugyanis "nagy bajt érzékeltek a gépénél". Mint kiderült, a férfi már a hacker által sugárzott képernyőt látta, amely azt sugallta, hogy Varey pénzéből éppen fegyvereket és lőszert vásárolnak az interneten.

Varey annyira megijedt, hogy a telefonáló utasítására belépett az online bankjába, majd elutalta azt az összeget, amit kért tőle az ügylet leállításáért cserébe:

4000 fontot, vagyis mintegy 1,5 millió forintot.

A rendőrség nyomozni kezdett az ügyben, a nemzetközi felderítésnek köszönhetően pedig lekapcsolták azokat az indiai férfiakat, akik egy "call centert" működtetek az átveréshez, így vélhetően másokat is átvertek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bekeményítenek Olaszországban: tartományok között sem lehet majd utazni az ünnepekkor

Bekeményítenek Olaszországban: tartományok között sem lehet majd utazni az ünnepekkor

Új távcső épül a magyar asztrofotósoknak

Új távcső épül a magyar asztrofotósoknak

A szlovén városok téli világa utánozhatatlan

A szlovén városok téli világa utánozhatatlan