szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az amerikai Berkeley Egyetem kutatói egy már létező akkumulátort fejlesztenének tovább, hogy hatékonyan tudjuk elraktározni a megtermelt zöldenergia "felesleges" részét.

Ahhoz, hogy a klímaváltozás legnagyobb katalizátoraiként számontartott fosszilis tüzelőanyagokat le tudjuk váltani, a zöldenergia előállításának további fejlesztésére van szükség. Ennek egyik sarokköve, hogy olyan tárolórendszereket – akkumulátorokat – hozzunk létre, amelyek akkor is képesek ellátni bennünket energiával, ha épp nem süt a nap vagy nem fúj a szél.

A legtöbb kutatás az úgynevezett áramlásos akkumulátorokra koncentrál, amelynél a tartályban lévő elektrolit biztosítja az elektromos áram tárolását. Egy probléma van csak vele: a megfelelő méretű akkumulátor költséghatékony előállítása komoly kihívást jelent. Az amerikai Berkeley Egyetem kutatói éppen ezért egy olyan technológián dolgoznak, amely ezt a fajta akkumulátort teszi hatékonyabbá.

A tudósok egy olyan membrán előállításán fáradoznak, amely olcsóbb a mostaniaknál. Az akkumulátor esetében ez azért fontos, mert ez a membrán választja el az anódot és a katódot. A hagyományos üzemanyagcellákban flour tartalmú membránt használnak, ám ezek drágák és nem az áramlásos akkumulátorra vannak kitalálva.

A Berkley Egyetemen most az AquaPIM néven ismert polimerből készítettek membránt, amit többféle akkumulátortípushoz is fel lehetne használni, ráadásul sokkal tovább is bírják, mint a jelenlegi membránok.

Így néz ki az AquaPIM membrán.
©

És persze az sem utolsó szempont, hogy jóval olcsóbbak, mint a fluoridból készülő társaik, amelyek egy akkumulátor árának 15-20 százalékát is kitehetik.

©

Ha a fejlesztés sikeresnek bizonyul, akkor azzal hosszú távon is megoldható lehet a megtermelt áram hatékony elraktározása.

Ha érdeklik a hasonló fejlesztések, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Nagy ugrás készül: 20%-ról 80%-ra nőhet a napelemek hatásfoka

Az amerikai Rice Egyetem tudósai kidolgoztak egy elméleti koncepciót arra, hogyan lehetne hatékonyan felhasználni a napelemek által felvett hőenergiát. Ha sikerül ezt a gyakorlatba is átültetni, az órási lépés lenne a zöldenergia számára.

Híres magyar festők képeit árverezi el a NAV

Híres magyar festők képeit árverezi el a NAV

A PTE rektora 15 perc alatt két ellentmondó információt kapott a modellváltásról

A PTE rektora 15 perc alatt két ellentmondó információt kapott a modellváltásról

Olcsóbb Porsche villanyautó: itt a csak hátul hajtó új Taycan

Olcsóbb Porsche villanyautó: itt a csak hátul hajtó új Taycan