szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

1963 novemberében végzetes fejlövés érte John Fitzgerald Kennedyt, az USA 35. elnökét. A szakemberek nemrég elkészítették a kilőtt puskagolyók részletes, digitális mását.

Az amerikai NIST (National Institute of Standards and Technology) intézet ballisztikusainak hála immár közelebbről is megvizsgálhatók az amerikai elnök, Kennedy halálát okozó puskagolyók – írta az Engadget. John Fitzgerald Kennedy 1963. november 22-én, Dallasban lett merénylet áldozata, fejlövés érte.

A NIST szakemberei egy különleges technikával (focus variation microscopy) előbb beszkennelték a lövedékeket, majd háromdimenziós képet alkottak róluk. Nem egyszerűen lefényképezték a golyókat, minden részletre kiterjedően analizálták azokat, így a legapróbb karcok is láthatók rajtuk.

©
©

A tudósok az eldeformálódott lövedéket is digitalizálták, amely a többek által csak "mágikus golyónak” nevezett teóriát bizonyítja. A feltételezések szerint a mágikus golyó az elnök hátán hatolt be, ezután felfelé haladva Kennedy nyakán át távozott, majd az elnök előtt ülő John Connally texasi kormányzó jobb hónalját eltalálva szétzúzta a bordáját. A lövedék ezután Connally mellkasa jobb oldalán kirepülve a kormányzó jobb csuklóját és bal combját is eltalálta.

Egyes elméletek ugyanakkor úgy tartják, Kennedyre összesen hat lövést adtak le.

John F. Kennedy
©

A Kennedy-gyilkosság elkövetésével Lee Harvey Oswaldot gyanúsították meg, aki nem sokkal később maga is meghalt: 48 órával a letartóztatása után egy Jack Ruby nevű bártulajdonos hasba lőtte a férfit.

A Kennedyvel végzett lövedékeket a NIST szerint meghatározhatatlan órába telt digitalizálni, a tudósoknak rengeteg munkájuk van benne. De ez a képeken is látszik. A fotókat az amerikai National Archives számára készítették, hogyha a golyók eltűnnének.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kis Zoltán virológus: A kínai vakcinával beoltottakról nem nagyon jeleztek komoly problémákat

Kis Zoltán virológus: A kínai vakcinával beoltottakról nem nagyon jeleztek komoly problémákat

Egekbe szökhetnek az árak a pálmaolaj-válság miatt

Egekbe szökhetnek az árak a pálmaolaj-válság miatt

A felvonóról kiabáltak le a síelőnek, hogy üldözi egy medve

A felvonóról kiabáltak le a síelőnek, hogy üldözi egy medve