szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A The New York Times megszerzett egy videót, melyről alapos vizsgálódás után megerősítette: a magyar idő szerint szerda hajnalban lezuhant ukrán repülőgép látható rajta abban a pillanatban, amikor rakétatalálat éri a levegőben. A gép nem robbant szét azonnal, a fedélzeten lévők percekig remélhették, hogy visszatérhetnek a repülőtérre.

Magyar idő szerint szerda hajnalban zuhant le az Ukraine International Airlines Boeing 737-800-asa Teherán közelében. A gép Kijevbe tartott, fedélzetén 167 utas és 9 fős személyzet utazott, a katasztrófát senki nem élte túl.

Ukrajna teheráni nagykövetsége szerdán még azt közölte, hogy motorhiba miatt zuhant le a repülőgép. Csütörtök estére azonban – a hírszerzés információinak elemzése után – az Egyesült Államok és a kanadai kormány is arra jutott, a gépet Irán lőtte le, vélhetően tévedésből.

Az amerikai bejelentéssel közel egyidőben egy videót tett közzé a The New York Times. A lap alaposan megvizsgálta a 19 másodperces felvételt, és arra jutott, hogy hiteles, valóban az a pillanat látható rajta, amikor rakétatalálat éri az ukrán gépet.

A repülő nem robbant szét, a pilótáknak még alkalmuk volt rá, hogy visszaforduljanak a repülőtérre. A kisebb robbanás után keletkezett tűz azonban kritikus részeket érhetett el, így a gép a Imam Khomeini Nemzetközi Repülőtérre tartva berobbant, irányíthatatlanná vált, és lezuhanva a földbe csapódott. A zuhanásról közölt felvételeket itt találja.

Ha tudni szeretne a fejleményekről, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!