szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy műhold Irán két, amerikai támaszpontokra kilőtt rakétája után egy harmadikat is észlelt, ez találhatta el a szerdán hajnalban szerencsétlenül járt ukrán gépet.

Irán tévedésből lőtte le szerdán hajnalban lezuhant ukrán repülőgépet, írja a BBC amerikai hírforrásokra hivatkozva.

Amerikai tisztviselők szerint az Ukraine International Airlines Boeing 737-800-es gépét rakétatalálat érte, ezért zuhant le. Ukrajna korábban azt mondta, megvizsgálják, hogy rakétatámadás érte-e a repülőt, Irán akkor ezt a verziót kizárta.

Lezuhant Iránban egy ukrán utasszállító repülőgép, senki sem élte túl

Az Ukraine International Airlines repülőgépének vélhetően műszaki hibája volt.

A szerda hajnali eset néhány órával azután történt, hogy az iráni Forradalmi Gárda két rakétatámadást indított a koalíciós erők iraki támaszpontjai ellen. Az amerikai hírszerzés szerint a műhold a két rakétaindítás után észlelt egy harmadikat is, erre alapozzák felvetésüket.

Rakétatámadások Irakban: Irán gyorsan megtorolta Szulejmáni likvidálását

Az iráni Forradalmi Gárda két rakétatámadást indított a koalíciós erők iraki támaszpontjai ellen, és további csapásokkal fenyegetnek.

A Newsweek idézte a Pentagont és egy magas rangú amerikai, valamint egy iraki hírszerző tisztviselőt, akik egyaránt azt állították, hogy az ukrán repülőgépet egy orosz gyártású Tor rakéta találta el.

A The Wall Street Journal című lap meg nem nevezett magas rangú kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva azt írja, "rendkívül erős a gyanú", hogy a gép nem meghibásodás vagy emberi hiba miatt zuhant le, hanem Irán két föld-levegő rakétát lőtt ki rá. A gyanút az is megalapozza, hogy a gép roncsai nagy területen szóródtak szét. A lap által idézett egyik szakértő szerint ugyanis a műszaki hiba miatti zuhanáskor a törmelékek sokkal kisebb körben szóródnak.

[Fejlemény: Előkerült egy videó a pillanatról, amikor lelőtték Iránban az ukrán gépet]

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban újságíróknak azt mondta: benne is él a gyanú, hogy nem műszaki hiba okozta balesetről lehet szó. Hozzáfűzte, hogy a gép "nagyon durva környéken" repült, és előfordulhatott, hogy "valaki tévedett". Az elnök nem mondta ki egyértelműen, hogy a gépet lelőtték volna.

Az amerikai sajtóban több helyütt – például a CNN hírtelevízióban, a CBS tévében és a Newsweek című lapban – emlékeztetnek arra, hogy a gép röviddel azt követően zuhant le, hogy Irán megtorlásként Kászim Szulejmáni – a Forradalmi Gárda Kudsz nevű elitegysége parancsnoka –bagdadi meggyilkolásáért rakétákat lőtt ki iraki katonai támaszpontokra. A CNN meg nem nevezett európai biztonságpolitikai tisztségviselőket idézett, akik szerint az ukrán légitársaság gépét lelőtték.

Ukrajna teheráni nagykövetsége szerdán azt közölte, hogy motorhiba miatt zuhant le a repülőgép, kizárták, hogy terrortámadás történt volna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Trump: Irán visszavonulót fújt

Az amerikai elnök felszólította a világ országait, hogy lépjenek ki az atomalkuból, és újabb szankciókat jelentett be Irán ellen.