szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ausztrália bozóttüzekkel sújtott területein nem csak a lángok és a hőség okoz problémát, sok állat éhezik. A hatóságok légi úton próbálnak segíteni.

A tavaly év vége óta tomboló bozóttüzek miatt rengeteg állat került veszélybe Ausztráliában, és nem csak azért, mert a lángok az élőhelyük közelében csaptak fel. Akad olyan helyszín, ahol egyáltalán nincs mit enni, ugyanis minden a tűz martalékává vált – derül ki a Mashable cikkéből.

Az ausztrál hatóságok úgy próbálják orvosolni a helyzetet, hogy légi úton, egész pontosan helikopterekkel juttatnak élelmet a bozóttüzek sújtotta területekre. Az akciót Operation Rock Wallaby-nak keresztelték. A gépek nem szállnak le, a zöldségeket és gyümölcsöket a magasból szórják ki.

A bajba jutott állatok táplálására több ezer sárgarépát és édesburgonyát dobnak le az ausztrál hatóságok. Ilyen akció egyelőre Új-Dél-Walesben zajlik, ahol a legutolsó hírek szerint 800 millió állat (köztük emlősök, madarak és hüllők) pusztult el a tűz miatt. A térségben több mint 100 bozóttűz tombol, a hatóságok ezért arra kérték a helyieket, hogy meneküljenek el az otthonaikból.

©

Sydney közelében csak valamivel jobb a helyzet, ahol a hétfői hírek szerint a hatóságoknak sikerült ellenőrzésük alá vonniuk az egyik legnagyobb kiterjedésű, és csaknem három hónapja tomboló "megatüzet", amely a Gospers-hegyen keletkezett. A lángok október végén csaptak fel egy nemzeti park területén, és idővel több más kisebb tűzgóccal egyesültek, amely mintegy 8 ezer hektárnyi területet pusztított el.

Az oltási munkálatok sikerének esélyét növeli, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban akár 50 milliméternyi eső is várható néhány érintett területen.

[Ausztrál tűzvész: óriási adományt gyűjtött néhány videós egy maratoni élő adással]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!