szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok által bevezetett szankciók miatt az Instagram is lépni kényszerült: sok bejegyzést és fiókot törölt, nehéz helyzetbe hozva ezzel az iráni médiát.

A jelek szerint az Instagram is a nemzetközi politika színterévé vált. A CNN beszámolója szerint a platformról törölték az amerikaiak által likvidált Kászim Szulejmáni tábornokot, valamint az iráni Forradalmi Gárdát éltető bejegyzéseket és fiókokat. A hírt a Facebook is megerősítette, mondván, így tudják betartani a Forradalmi Gárdára és vezetőire vonatkozó amerikai szankciókat.

A Nemzeti Újságíró Szövetség szerint a törölt fiókok egy részét ugyan visszaállították, de a Szulejmáni halála kapcsán született bejegyzések továbbra sem érhetők el. Az elnémított fiókok között pedig több olyan is volt, amely hírügynökségekhez kötődik.

Ez azért is fontos, mert Iránban a közösségi oldalak jelentős részét blokkolják. Az Instagram viszont a kevés kivétel közé tartozik, így ezen keresztül meg lehetne ismerni az irániak álláspontját is – még akkor is, ha az az állami narratíva. Az Engadget szerint ugyanakkor a törlések nem érintik az Iránon kívüli fiókokat.

©

Az iráni kormány és az ottani újságírók kifogásolták az Instagram lépését. Az iráni újságírókat tömörítő teheráni szervezet egyenesen Adam Moserinek, az Instagram vezetőjének írt panaszt, és kérték őt, hogy hagyjon fel a cenzúrázással.

Az Instagramot ugyanakkor az amerikai törvények kötik, így nem valószínű, hogy a közeljövőben változna a helyzet.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!