szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország is csatlakozott a Hack the Crisis kezdeményezéshez, melynek célja, hogy a fejlesztők világszerte össznemzeti hackathon és ötletverseny keretében egy hétvége alatt olyan megoldásokat tegyenek le az asztalra, melyek segítséget nyújtanak a járvány elleni védekezés frontvonalában szolgáló szakemberek és szervezetek, a civilek és a közösségek, illetve az oktatási intézmények számára.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A társadalmi és közigazgatási digitalizáció terén régóta élen járó Észtországból indult el a Hack the Crisis nevű kezdeményezés, melyhez Magyarország – a HWSW informatikai szakoldal rendezvényszervezőinek jóvoltából – a 13. államként csatlakozott. Az összefogás globális mivoltát jól mutatja, hogy azóta már Afganisztántól Olaszországon át Új-Zélandig 37 országban volt vagy éppen most szerveződik olyan esemény, ahol a helyi fejlesztői társadalom színe-java megmutathatja, mivel tud hozzájárulni a világszerte tomboló koronavírus-járvány elleni küzdelemhez. A hazai rendezvény mögött állók azt írják:

Fontos célunk az is, hogy megmutassuk, mekkora potenciált jelentenek Magyarország számára az itt dolgozó fejlesztők és informatikai szakemberek, milyen menő dolog fejlesztőnek lenni, ezenkívül a válság közepette is digitális gyorsítópályára rakjuk az országot.

A körülményekre való tekintettel kifejezetten online eseményként szerveződő Hack the Crisis Hungary rendezői több olyan valós problémát begyűjtöttek már önkormányzatoktól és szakmai szervezetektől, melyekre a jelenlegi helyzet közepette fontos lenne minél hamarabb valamiféle informatikai megoldással előállni. Olyan egyéni fejlesztők vagy csapatok jelentkezését várják, akik a jövő péntek (április 3.) 16 órától 48 órán át szívesen ötletelnek, terveznek és valósítanak meg olyan projekteket, melyek eredményességére most nagy szükség van az országban-világban.

Négy kategóriában lehet majd dolgozni.

  1. Save Life. Jelenleg az egészségügyi dolgozók és az egész egészségügyi rendszer van leginkább kitéve a koronavírus következményeinek. Hogyan segíthető a munkájuk? Milyen alternatív megoldásokat tudnak adni a fejlesztők a még nem fertőzötteknek, hogy hozzájáruljanak az egészségügy leterheltségének csökkentéséhez?
  2. Save Community. A koronavírus megfékezésének hatékony módszere egyszerű: maradjunk otthon. Ezáltal azonban a mindennapi életünk részévé vált társas érintkezések teljesen elmaradnak. Nem találkozunk barátainkkal, nem táncolunk egy koncerten, nem tudunk meetupokra járni. Itt a közösségek online kommunikációját segítő megoldásokat várják.
  3. Save Small Businesses. A koronavírus súlyosan érinti a magyar vállalkozásokat, jobban, mint bármi más a közelmúltban. A vállalatok pénzügyi nehézségekkel küzdenek, és sokuknak el kell bocsátaniuk alkalmazottaikat. Milyen új bevételi csatornákat alakíthatnak ki rövid időn belül? Milyen költségcsökkentési megoldásokat tudnak bevezetni? Hogyan érheti a legkisebb kár őket?
  4. Save Education. Az oktatási intézmények hirtelen rákényszerültek az online oktatásra való teljes átállásra. Ezzel váratlan kihívásokkal kerültek szembe, melyekre nem voltak felkészülve. Hogyan lehetne létrehozni egy olyan szabványos platformot, ahol a hallgatók zökkenőmentesen folytathatják tanulmányaikat? Mit lehetne tenni a tanárok túlterhelése ellen? Hogyan edukálják magukat a tanárok?

A mentorok által kiválasztott legjobb megoldásokat a csatlakozó támogatók anyagi, szakmai, és infrastrukturális oldalról is támogatni fogják.

A Hack the Crisis Hungaryre itt lehet regisztrálni. Érdemes csatlakozni a Facebookon folyó párbeszédbe is ennél az eseménynél.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Telex: Díjazást ígér a kormány az orvosoknak, ha kínai vakcinával oltanak

Telex: Díjazást ígér a kormány az orvosoknak, ha kínai vakcinával oltanak

Magyarországon a Skoda Enyaq iV villanyautó legolcsóbb változata

Magyarországon a Skoda Enyaq iV villanyautó legolcsóbb változata

The Times: Tanulhatnának a majmoktól a korrupt politikusok

The Times: Tanulhatnának a majmoktól a korrupt politikusok