szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyarországi hackathon után Európában is tarolt a Team Discover nevű csapat által megálmodott egészségügyi eszköz.

Újabb rangos elismerést zsebelhetett be a magyar egyetemistákból álló Team Discover. A Lakatos Péter, Elődi Márton, Nagy Kristóf, Knébel Miklós, Dános Péter és Mitnyik Levente által megálmodott, 3D-nyomtatással költséghatékonyan elkészíthető, szenzorokkal ellátott szemüveggel az egészségügyi dolgozók válláról szeretnék levenni a terhek egy részét.

Miután a beteg felveszi eszközt, az automatikusan megméri többek között a lázát és a véroxigén-szintjét is, az értékeket pedig feltölti az egészségügyi rendszerbe. Ennek köszönhetően a személyzetnek nem kell a beteg közelében lennie, amivel nemcsak időt, de energiát is spórolnak nekik, ráadásul csökken a megfertőződés veszélye is.

A fiatalok ötlete április elején a Hack the Crisis elnevezésű hackathon magyarországi eseményén már különdíjat kapott, ezúttal pedig az Európai Bizottság által támogatott EUvsVirus hackathonon nyerték meg a Health & Life kategóriát.

 

A mostani megmérettetés április 24-26. között zajlott, egész Európából várták az ötleteket. A három nap alatt végül 2160 projekt érkezett be a szervezőkhöz – az Európai Innovációs Tanácshoz és az Európai Bizottsághoz –, a győztesek névsorát pedig pénteken délelőtt hirdették ki.

Lakatos Péter az adásban elmondta, a következő lépésben tesztelik eszközüket, így szívesen vesznek minden olyan támogatást, ami ebben, illetve a későbbi gyártásban segíthet nekik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha a Facebookon vagy a Twitteren dőlne el, Trump elsöpörné Bident

Ha a Facebookon vagy a Twitteren dőlne el, Trump elsöpörné Bident

32 ezer ember vesztette el a munkáját szeptemberben

32 ezer ember vesztette el a munkáját szeptemberben

Nagyon beindultak az amerikai választók – már hetvenmillióan szavaztak

Nagyon beindultak az amerikai választók – már hetvenmillióan szavaztak