szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alábbi tanácsokat megfogadva nagyban csökkenthető annak esélye, hogy egy fontos (online) megbeszélés előtt támadjon kínos, de nem feltétlenül technikai probléma.

A világ sok országának dolgozója végzi most otthonában munkahelyi teendőit, amelyet eredendően a koronavírus-járvány miatt vezettek be a cégek. Amelyek elég gyakran azt is előírják, hogy az alkalmazottnak az új körülmények ellenére is részt kell vennie a munkacsoport megbeszélésein, egyeztetéseken vagy ötleteléseken. Legyen szó akár hang, vagy videós meetingről, érdemes nagy hangsúlyt fektetni a felkészülésre, így ugyanis sok probléma elkerülhető.

A Kaspersky öt fontos dolgot határozott meg blogjában, mi minden szükséges a nyugodt online találkozókhoz. Az első a (video)konferenciához használt technika alapos leellenőrzése. Ez a gyakorlatban a fej-, fülhallgató, a hangszóró, a mikrofon és a webkamera átvizsgálását jelenti, melyeket sokan az utolsó percre hagynak. Majd pedig kapkodnak, ugyanis gyakori gond, hogy egyes kiegészítőkkel éppen a beszélgetés előtt támad – nem pillanatok alatt orvosolható – probléma.

Érdemes ellenőrizni az eszközök töltöttségét, az illesztőprogramot, a hang erősségét, és azt is, hogy a mikrofon rendben rögzít-e.

A második fontos szabály éppen ez utóbbi némítása: gondoskodjunk róla, hogy az eszköz csak akkor vegye a mondandónkat, amikor beszélünk. Ezzel egyrészt nem hozzuk magunkat kellemetlen helyzetbe, másrészt a kollégákat sem tesszük ki felesleges, akár kínos hanghatásoknak.

Na, így pont ne.
©

A harmadik, ugyancsak fontos teendő az internetkapcsolathoz kötődik. Még a megbeszélés előtt érdemes megnézni, hogy senki nem végez-e olyan dolgot a hálózaton (például otthonunk másik lakója HD minőségben streamel a másik szobában), amely esetleg hátráltathatja a kép- vagy hangminőséget. Ez utóbbit azoknak tanácsoljuk, akik gyengébb, lassabb kapcsolaton dolgoznak, de egy ellenőrzés senkinek nem árthat. Így ugyanis látható, valóban azt a sebességet kapjuk-e, amelyre előfizettünk. Mobilok esetén itt érdemes tájékozódni.

A negyedik hasznosság a megbeszéléshez használt szoftver kiismerése. A szakértők szerint érdemes időt szánni a program beállításainak áttanulmányozására, hogy melyik gomb mire való, mivel indíthatunk, mivel fogadhatjuk a hívást. A cégek többsége ugyanazt a terméket használja, de előfordulhat, hogy egy kevéssé ismert szoftverre esik a vezetőség választása.

Az ötödik, és talán legfontosabb a beszélők kinézetére vonatkozik. Ahogy ugyanis a technika dolgok terén, úgy a saját esetünkben is alaposnak kell lenni. Ennek megfelelően gondoskodjunk róla, hogy a szoba, ahol a beszélgetésre sor kerül, kellően fényes, nincs zavaró dolog a háttérben, és persze mi is chatre készen nézünk ki. Néhány szoftver beépített háttérválasztóval is rendelkezik, amellyel gyorsan szimpatikusabbá tehető profilunk, illetve az is, ami megjelenik mögöttünk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A koronavírus 1,13 évvel csökkentette a várható élettartamot Amerikában

A koronavírus 1,13 évvel csökkentette a várható élettartamot Amerikában

Kína szankciókkal sújtotta Mike Pompeót és több volt amerikai minisztert

Kína szankciókkal sújtotta Mike Pompeót és több volt amerikai minisztert

Először kapott Michelin-csillagot egy vegán étterem Franciaországban

Először kapott Michelin-csillagot egy vegán étterem Franciaországban