szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A regisztrációs adatbázist karbantartó programot eddig sem szívlelte a redmondi cég, és ezt most már nem is tagadják.

Nemkívánatos alkalmazásként azonosítja ezentúl a Microsoft saját vírusirtója, a Windows 10-ben is működő Defender a CCleaner nevű programot. A rendszer karbantartására használható, emiatt kimondottan népszerű szoftverrel már régebb óta gondjai vannak a Microsoftnak, és most ezt már egyértelműen jelzik is.

A Bleeping Computer írásából kiderül, hogy a CCleaner is hozzájárult ahhoz, hogy a helyzet idáig fajuljon. A szoftvert fejlesztő Piriform 2017 óta az Avast tulajdona, és miután erre sor került, számos probléma támadt az alkalmazással. Kiderült például, hogy a felhasználói adatok küldését teljesen nem lehet kikapcsolni, a program pedig annak ellenére is frissül, ha a használója kikapcsolja azt a beállításokban.

Mindezek ellenére a Microsoft nem tiltotta be a szoftvert, de most úgy határoztak: ideje szigorúbban nézni az ügyet. A döntés értelmében a Microsoft Defender nemkívánatos alkalmazásként azonosítja majd a programot. A pontos okokról nem osztott meg további részleteket a cég. A redmondiak egyébként

jó ideje hadakoznak azokkal a szoftverekkel, amelyek a regisztrációs adatbázist "takarítják" és optimalizálják.

Szűk két éve arról adtak ki tájékoztatást, hogy a szóban forgó programok olyan problémákat okozhatnak, amelyek a rendszer instabilitásához vezethetnek. Melyeket például csak akkor lehet orvosolni, ha a felhasználó újratelepíti a számítógépét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Lodgy volt a legnépszerűbb kedvezményes nagycsaládos autó

A Lodgy volt a legnépszerűbb kedvezményes nagycsaládos autó

Brüsszeli engedély nélkül is tárgyalnak a postások béremeléséről

Brüsszeli engedély nélkül is tárgyalnak a postások béremeléséről

Öt gyakori tévhit a nyugdíj-megtakarításokkal kapcsolatban

Öt gyakori tévhit a nyugdíj-megtakarításokkal kapcsolatban