szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Secure Enclave Processor (SEP) felelős egyebek közt az iPhone-oknak megadott ujjlenyomatok és jelszavak védelméért. Egy kínai hackerkollektíva most azt állítja, egy hiba miatt sikerült megkerülniük a rendszert.

Az Apple gyakorta emlegeti a biztonságot, és hogy mobiljai, az iPhone-ok mennyire jól működnek ezen a téren. A titkosítást és úgy általában az adatok védelmének feladatát az úgynevezett Secure Enclave processzor végzi, amely egy kis társegység az Apple eszközein belül. Ez a chip felel többek közt az iPhone-hoz társított ujjlenyomatok védelméért is, de a segédprocesszort nemcsak itt lehet megtalálni, hiszen az iPadben, és az Apple Watchban is benne van.

Egy kínai hackerkollektíva, a Pangu Team most azzal állt elő, hogy egy hiba okán sikerült megkerülniük a rendszert, a felfedezett probléma ráadásul javíthatatlan. Fontos, hogy a hackerek nem szoftveres hibát emlegetnek, az ugyanis egy frissítéssel orvosolható volna. A probléma, amelyet állításuk szerint felfedeztek, a hardverben rejlik, amelyet így maximum akkor lehetne javítani, ha a komponenst egy másikra cserélik.

A felfedezés tényét maguk a hackerek osztották meg a világgal, de azt nem közölték, pontosan milyen módon jutottak erre, és azt sem mondták meg, milyen ügyeskedéssel lehet véghez vinni. Azt viszont megosztották, hogy a probléma az A7-es Bionic chipektől az A11-es rendszermodulokig működik. Előbbit az iPhone 5-tel vezette be az Apple, az A11-est pedig az iPhone X-ben. A hiba az újabb készülékeket nem érinti. Az Apple egyelőre nem reagált az elhangzottakra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elindult a légi teherszállítás Sencsen és Budapest között

Elindult a légi teherszállítás Sencsen és Budapest között

Az EU berendelt még 300 millió oltóanyagot a koronavírus miatt

Az EU berendelt még 300 millió oltóanyagot a koronavírus miatt

A hét közepéig kitart a meleg nyárutó

A hét közepéig kitart a meleg nyárutó