Gécs Dániel
Gécs Dániel
Tetszett a cikk?

Egy visszafogott show keretében árulta el új konzolja (illetve konzoljai) árát a Sony magyar idő szerint szerda éjjel. A japán gyártó next-gen masinájára egy meglepetésjáték is készül.

Több mint három hónappal az első PS5-ös játékok bejelentése után új konzolja árát is leleplezte a Sony azon a bemutatón, amelyet itteni idő szerint szerda éjjel tartottak, online. Az árcédulák megjelenésére a közel 45 perces prezentáció legvégéig kellett várni, a többes szám pedig nem a véletlen műve: a japán gyártó a konkurens Microsoft mintájára két next-gen eszközt állít csatasorba,

az egyiket 184 990, a másikat pedig 149 990 forintért.

A fenti árak már a pontos magyarországi összegek.

 Az idei új és legjobb Xboxot, a Series X-et 184 999 forintért lehet majd hazavinni, de ebből a készülékből egy 113 ezer forintos változat is érkezik, ez az Xbox Series S. Ez meglepően kevés pénz egy frissen legyártott konzolért, annyira, hogy a Microsoft valószínűleg komoly veszteséggel fogja árulni. Ugyanezt gyanítja a VentureBeat szakújságírója, Jeff Grubb is.

A Microsoft azért is igyekszik olcsósítani a vételárat, mert a most leköszönő érában csúnyán alulmaradtak: a Sony által produkált, 113,2 millió eladott PS4-hez képest az Xbox One-ból fele ennyi sem, mindössze 48,2 millió fogyott az utolsó, szeptember 5-i mutatók szerint.

Azonban nem csak az árban lesznek eltérések. 

A Microsoft olcsóbb Xbox-a eleve gyengébb hardverrel (kevesebb RAM, maximum 1440p-s felbontás) kezdi pályáját, míg a másik PS5 (a Digital Edition) csupán egyvalamiben tér el majd a nagytestvértől: benne csak optikai meghajtó nincs, vagyis a telepíteni kívánt játékokat itt is (a kisebb Xboxhoz hasonlóan) digitális kiadásban kell megvásárolni, lemezt ugyanis nem lehet majd a készülékbe helyezni. Erre pedig nem is kell olyan sokat várni: a Sony szerda esti közlése szerint a gépeket két ütemben, november 12-től és november 19-től teszik megvásárolhatóvá. Az első dátum csak a kiemelt piacokra vonatkozik, mint az Egyesült Államok, Japán, az utolsó pedig a világ összes többi országára – ebbe a körbe tartoznak az európai területek, így Magyarország is. 

Szoftverek, és egy meglepetés 

Az árak közlése előtt a Sony néhány újabb játékról is lerántotta a leplet. Az eddig nem látott újdonságok egyike a Harry Potter világába kalauzoló Hogwarts Legacy, amelyben mindenki saját varázslót indíthat. Premier 2021-ben.

Szintén jövőre érkezik a nagy sikerű God of War folytatása, melyet a képernyőn megjelent szalagcím szerint Ragnaröknek hív a fejlesztő Santa Monica Studio. Ebből viszont semmit nem mutattak. 

A souls-like típusú (vagyis a "darkos" és komoly kihívással rendelkező) programok kedvelőinek nagy kedvence lehet majd a Demon’s Souls remake változata, mely a csodás grafika mellett a műfajból adódóan irgalmatlanul nehéz játékmenetet ígér.

A Miles Morales főszereplésével készülő új Pókemberről eddig csak egy hangulatos trailert adott ki a Sony, most viszont egy hosszabb gameplay videó is érkezett. Íme:

Az este másik bombameglepetése a középkorból merítő Final Fantasy XVI volt. Túl sok minden itt sem ismert, csak ami az első videóból kitűnik. Például az, hogy jókora szörnyek is lesznek benne.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az osztrák fenomén, aki a teniszvilág abszolút csúcsára tör – nem is esélytelenül

Az osztrák fenomén, aki a teniszvilág abszolút csúcsára tör – nem is esélytelenül

Génszerkesztéssel hoznának létre állati "szuperapákat" kutatók

Génszerkesztéssel hoznának létre állati "szuperapákat" kutatók

Az év legjobb árupiaci befektetései

Az év legjobb árupiaci befektetései