szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hamarosan már a Waze navigációja is segíti az autósokat abban, hogy jóval az útkereszteződés előtt besoroljanak a megfelelő sávba.

Az elmúlt években leginkább arról lehetett hallani, hogy a Google Térképbe egyre több olyan navigációs funkció kerül be, ami korábban a Waze-ben már jelen volt. Mindez csak azért érdekes, mert a keresőóriás 2013-ban vásárolta fel a szolgáltatást, ami után sokan úgy gondolták, a Google hosszú távon nem fog házon belül konkurenciát tartani.

Erre cáfolhat rá a Waze bejelentése: ezek szerint a navigációs app megkapja a Google Térkép egyik leghasznosabb, nagyjából öt évvel ezelőtt bemutatott sávválasztó funkcióját, amelynek köszönhetően az autósok már jó előre tudhatják, hogy a következő elágazásnál – például egy autópálya lehajtójánál – melyik sávba kell besorolniuk ahhoz, hogy jó irányba haladjanak tovább.

A Waze-ben azonban nem ez az egyetlen változás. Az app mögött dolgozó mesterséges intelligencia a jövőben sokkal pontosabban tudja kiszámolni azt, hogy az autós várhatóan mikorra érkezik majd meg az úti céljához. Mindez azért hasznos, mert a világ számos országában jelenleg kevesebb autóval kell kalkulálni az úton a koronavírus-járvány miatt. (Hogy hogy működik a Google által tervezett, az érkezési időt kiszámoló algoritmus, arról itt írtunk korábban.) Ez, valamint a sávválasztós funkció hamarosan minden Waze-alkalmazásban elérhető lesz, így érdemes azt frissíteni.

Mindezek mellett a Google digitális asszisztensére támaszkodva olyan értesítéseket ad majd az alkalmazás egy tervezett úttal kapcsolatban, ami segíti, hogy mindenhová pontosan érkezzünk meg. Ez az újdonság a következő hónaptól lesz elérhető az appban.

©

A Waze a jövőben néhány országban segíteni fogja a közösségi autózást, hogy ezzel csökkentse a forgalmat az utakon, valamint a közlekedés okozta károsanyag-kibocsátást. Ennek köszönhetően a felhasználók lehetőséget kapnak arra, hogy más felhasználókkal együtt utazzanak, ha azok helyet adnak nekik a kocsijukban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vádat emeltek egy tatabányai mobilos kukkoló ellen, aki próbafülkénél filmezte áldozatát

Vádat emeltek egy tatabányai mobilos kukkoló ellen, aki próbafülkénél filmezte áldozatát

Arany középút: teszten a csúcsmobilok árának feléért kapható OnePlus Nord

Arany középút: teszten a csúcsmobilok árának feléért kapható OnePlus Nord

Dwayne Johnson politizálni kezdett

Dwayne Johnson politizálni kezdett