szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három is pozitív lett abból a 11 mintából, amit az amerikai Lake Jackson ivóvíz-hálózatából vettek le az egészségügyi szakemberek. Mindhárom esetben a Naegleria fowleri nevű agyevő amőba jelenlétét mutatták ki, ezért a texasi kormányzó rendkívüli intézkedéseket jelentett be. Nem ez volt az első ilyen eset idén.

Július elején riadót fújtak az amerikai egészségügyi hatóságok, miután kiderült, hogy agyevő amőba fertőzött meg egy embert Floridában. Az eset a nyugati parti Tampa környékén történt, és ott azóta sem észleltek újabb esetet, az Egyesült Államok egy másik államában, Texasban viszont igen, és itt tragédiát is okozott.

A The Washington Post beszámolója szerint a texasi kormányzó, Greg Abbott katasztrófahelyzetet jelentett be Brazoria megyére, miután az agyevő amőba (Naegleria fowleri) jelenlétét mutatták ki a helyi vízellátó rendszerben. Mindez azután történt, hogy kiderült, a Lake Jackson nevű településen meghalt egy 6 éves kisfiú, Josiah McIntyre, aki körülbelül egy hónappal korábban fertőződött meg a kórokozóval.

A kormányzó felszólította a helyi lakosokat, hogy kövessék az önkormányzat utasításait, miközben a hatóság igyekszik megtisztítani az ivóvíz-hálózatot. Erre szükség is van, az előzetesen begyűjtött 11 minta alapján ugyanis háromban mutatták ki az agyevő amőba jelenlétét. A CBS News szerint az egyik pozitív minta az elhunyt fiú családjának otthonából származik. A másik kettőt egy gyerekeknek készített játék szökőkútból és egy tűzcsapból vették le.

Az egészségügyi hatóság arra szólította fel a megyében élőket, hogy ne használjanak csapvizet sem ivásra, sem pedig főzésre. Emellett kerülni kell, hogy fürdés vagy úszás közben az orrba is kerüljön víz, a gyerekeknek pedig megtiltották, hogy olyan eszközökkel játszanak – például a kerti locsoló –, amiből szintén víz kerülhet az orrukba. A szakemberek azt javasolták, a vezetékes víz használata előtt néhány percig folyassák azt, ha pedig mégis csapvizet innának, előtte mindenképpen forralják fel.

A megyei korlátozást hétfőn már feloldották, Lake Jacksonban azonban érvényben maradt az iránymutatás.

Az egysejtű amőbák meleg vízben tenyésznek, tavakban, folyókban, csatornákban és az orron keresztül jutnak be az emberi szervezetbe, ahol tönkreteszik az agysejteket. Emberről emberre nem terjednek. Az agyevő amőbával (Naegleria fowleri) megfertőződött emberek magas lázzal, fulladással, fejfájással, nyaki merevséggel és hányással, majd hallucinációval küszködnek, és a fertőzéstől számított egy héten belül elhunynak. Az agyba bejutó amőba ellen nincs gyógymód, bár korábban – 1982-ben, 2005-ben és 2013-ban – három amerikai is kigyógyult a fertőzésből.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tovább hízik a káderképző kisgömböc: ingatlanok után újságarchívumot vett az MCC

Tovább hízik a káderképző kisgömböc: ingatlanok után újságarchívumot vett az MCC

Láncokkal és füstbombákkal mentek a rendőröknek Nápolyban a kijárási korlátozások ellen tiltakozók

Láncokkal és füstbombákkal mentek a rendőröknek Nápolyban a kijárási korlátozások ellen tiltakozók

Eladó Walter Röhrl ikonikus Martini festésű Lanciája

Eladó Walter Röhrl ikonikus Martini festésű Lanciája