szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a fogápolás hasznosságát, azonban környezetvédelmi szempontból nem jeleskednek a fogkefék, különösen az elektromos változatok.

Meglehetősen nagy az ellentmondás: pont az egészségügy az, amely nagy kibocsátója az egészséget hátrányosan befolyásoló környezeti szennyező anyagoknak, azonban erről keveset tudnak a fogyasztók, sőt az ipar szereplői is – hívják fel a figyelmet brit kutatók. Jelenleg ugyanis még kevés bizonyíték vagy útmutatás van a konkrét egészségügyi beavatkozások, szolgáltatások vagy eszközök és a fenntarthatóság kapcsolatára.

Egy érdekes adalék lehet a dublini Trinity College (TCD) és a londoni Eastman Fogászati Intézet közös kutatása, amelyben az elektromos fogkefék, a műanyag fogkefék, a cserélhető fejű műanyag fogkefék és a bambusz fogkefék környezeti lábnyomát elemezték, illetve ehhez kapcsolódóan az emberi egészségre gyakorolt hatásukat, annak fényében, hogy évente több milliárd fogkefét használnak és dobnak ki. Egyfajta modellkísérletnek tekinthető a kutatásuk, miután a fogkefe világszerte széles körben ajánlott egészségügyi eszköz.

©

A fogkefék öt évre vonatkozó környezeti hatásának számszerűsítésére az életciklus-értékelési (LCA) módszertant alkalmazták. Az életciklus-értékelés a különböző szolgáltatások vagy termékek környezeti hatásainak mérésére szolgál. A „bölcsőtől a sírig” elemzésnek is nevezett módszertan a termék életciklusa során figyelembe veszi a termék minden szempontját, beleértve a nyersanyagokat, a gyártást, a felhasználást, a szállítást és az ártalmatlanítást. A kutatók a British Dental Journal fogorvosi szaklapban publikálták az eredményeiket. "Kutatásunk azt mutatja, hogy az elektromos fogkefék károsak a bolygóra, valamint a gyártási folyamatban és a forgalmazásban részt vevő emberekre" – állítja Brett Duane, a TCD vezető kutatója és professzora.

A tanulmány arra következtetett, hogy az elektromos fogkefe gyártása 10 órás hatást gyakorol az úgynevezett egészségkárosodással korrigált életévekre (DALY, Disability-Adjusted Life Years) ami ötszöröse egy szokásos műanyag fogkeféének. Bár azt hihetnénk, hogy a bambusz fogkefe a leginkább fenntartható megoldás, azonban ez nincs így, az ilyen fogkefék előállítása ugyanis megakadályozza a földek jobb felhasználását vagy a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozását a növekvő erdőkkel – érvelnek a kutatók.

A legjobb megoldás a műanyag fogkefe marad, de csak akkor, ha az újrahasznosítási folyamat része lehet. Az újrahasznosítható műanyag fogkefékhez nem kell sok földterület, és a gyártásukhoz sem használnak sok vizet. A legfontosabb mindenképpen az, hogy a műanyag az újrahasznosítási láncban maradjon. A szakemberek egy olyan rendszert javasolnak, amelyben a műanyag fogkefék összegyűjthetők, majd új termékké alakíthatók. A kutatók szerint az ilyesfajta életciklus-értékelés akár egy fenntarthatóbb rendszer felé terelheti az egészségügyi szolgáltatókat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyon rosszul állnak a magyarok a szűrővizsgálatokkal

Nagyon rosszul állnak a magyarok a szűrővizsgálatokkal

Három kerékpárosból egy menet közben is telefonozik

Három kerékpárosból egy menet közben is telefonozik

A kamaraerdei otthon éléről is távozott a kamu doktorival lebukott Daróczi Csilla

A kamaraerdei otthon éléről is távozott a kamu doktorival lebukott Daróczi Csilla