szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megállt az élet Phenjan városában, miután az észak-koreai vezetés arra kérte a lakosságot, maradjanak otthon, mert Kína felől gyanús, sárga porfelhő jön.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Az észak-koreai állami hírtelevízióban arra figyelmeztették a lakosságot, hogy maradjanak otthon, mert Kína felől sárga port fúj a szél, és félő, hogy azzal együtt a koronavírus is bejut az országba. A BBC szerint a figyelmeztetés hatására a phenjani főváros utcái csütörtökre teljesen kiürültek, az építkezéseket is leállították.

A titkolózó Észak-Korea azt állítja, hogy a koronavírus elkerülte az országot, noha a nyugati híradások szerint nem igaz. Gyanússá teszi a dolgot az is, hogy a diktatórikus államban továbbra is szigorú módon korlátozzák az állampolgárok mozgását, a határátkelők pedig zárva vannak.

A híradóban emlegetett sárga por a mongol és kínai sivatagokból fújt porfelhő lehet, mely bizonyos évszakokban valóban eljut Észak-Koreáig. Olyan por keveredik össze ilyenkor, amely mérgező, és az északi rész mellett délen is komoly egészségügyi aggodalomra ad okot.

Arra vonatkozóan nincs tudományos bizonyíték, hogy az ismert sárga por jelenségével valaki képes elkapni a világjárványt okozó koronavírust. A BBC meg is jegyzi: a szintén diktatórikus Türkmenisztánban korábban vírusos porfelhőre hivatkozva kötelezték maszkviselésre az embereket, miközben tagadták, hogy a járvány megjelent volna az országban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiadta a listát a Huawei: ezek az eszközök még biztosan kapnak Android-alapú frissítést

Kiadta a listát a Huawei: ezek az eszközök még biztosan kapnak Android-alapú frissítést

„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”

„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”

Az automatizációba fektetett pénz az egyik legjobb befektetés

Az automatizációba fektetett pénz az egyik legjobb befektetés