szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Salamon-szigetek miniszterelnöke szerint a Facebook miatt ma már néhány perc alatt lerombolható bárki jó hírneve, és ez baj.

Salamon-szigetek kormánya arra készül, hogy elérhetetlenné teszi a Facebookot – számolt be róla az ausztrál ABC News. A lap szerint a tervet Manasseh Sogavare miniszterelnök az online zaklatás és rágalmazás elleni lépésként aposztrofálta, de valószínűleg ahhoz is köze lehet a dolognak, hogy nemrég a Facebookon szivárogtak ki azok a dokumentumok, amelyekből kiderült, miként költötték el a koronavírus-járvány miatt megrendült gazdaság fellendítésére szánt pénzeket.

Sogavare a parlamentben arról beszélt, hogy a lépésre nagy szükség van a nemzeti egység megőrzése érdekében. Szerinte ugyanis a Facebookon terjedő online zaklatás, valamint az álprofilokkal végrehajtott zaklatások akár néhány perc alatt is tönkretehetik egy ember jó hírnevét.

Kötelességünk megőrizni a nemzetünk egységét, és biztosítani a népünknek a boldog egymás mellett élést

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

A Facebook attól tart, hogy betiltják

Hosszabb távon visszafele sülhetnek el a TikTok betiltását kilátásba helyező amerikai intézkedések. A világ legnagyobb közösségi szolgáltatójánál attól tartanak, ha az Egyesült Államok tényleg betiltja a TikTokot, azzal precedenst teremt, és több ország vezetői gondolkodhatnak el, hogy náluk milyen appokat kellene tiltólistára tenni. És akkor a sok minden miatt problémásnak számító Facebook neve is felmerülhet.

Hogy miként képzelik el a tiltást – például tűzfalat használnának-e, mint például a kínai kormány –, egyelőre nem tudni. Az országban működő internetszolgáltatók a héten ülnek tárgyalóasztalhoz a kormánnyal, hogy kidolgozzák a tiltás részleteit. A Facebook ugyanakkor mindaddig elérhetetlen lesz, amíg törvény nem szabályozza a felhasználók viselkedését a platformon.

A helyi ellenzéktől heves kritikát kapott az elképzelés. Matthew Wale, az ellenzék vezetője a tiltást szánalmasnak és igazságtalannak nevezte. Mint mondta, Salamon-szigetek lakosságának 70 százaléka 30 év alatti, akik jelenléte igen erős a közösségi médiában, vagyis nagyon sok embert fog érinteni a tilalom.

Ruth Liloqula, a korrupcióellenes Transparency Solomon Islands vezetője szerint a tiltás valódi oka az lehet, hogy nemrég kiszivárogtak a cikk elején említett dokumentumok. Peter Shanel Agovaka kommunikációs miniszter szerint ugyanakkor ennek semmi köze a szólásszabadsághoz, hiszen a híroldalakat továbbra is bárki elérheti majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Láz, fejfájás, szédülés: összesítették az oltás mellékhatásait Izraelben

Láz, fejfájás, szédülés: összesítették az oltás mellékhatásait Izraelben

Engedné szórakozni a beoltottakat a német külügyminiszter

Engedné szórakozni a beoltottakat a német külügyminiszter

Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás

Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás