szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű földrengés Magyarországon is érzékelhető volt.

Megváltozott a földfelszín a december 29-i horvátországi földrengés következtében a Geo-Sentinel Kft. blogjegyzése szerint. A magyar szakemberek az Európai Űrügynökség (ESA) Sentinel-1A nevű műholdjának adatai alapján egy gyorstérképet készítettek, amely a földmozgás következtében történt felszíni deformációt mutatja.

A változás maradandó.

A Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű földrengés epicentruma a horvát fővárostól, Zágrábtól nagyjából 50 kilométerre délkeletre volt, hatását pedig Magyarországon is érezni lehetett. „Ekkora rengés a térségünkben rendkívül ritka, lényegében a közvetlen környezetünk tektonikáját és a reológiáját tekintve a lehetséges maximumhoz közeli nagyságot képviseli” – írják a Geo-Sentinel Kft. oldalán.

A horvátországi katasztrófa következtében hét ember vesztette életét, közel száz helységben keletkezett komoly anyagi kár. A földmozgás erősségét jól mutatja, hogy Petrinja kisváros egyes részei romba dőltek. Emellett Magyarországon is legalább százmillió forintos károkról számoltak be a biztosítók – írták a kutatók.

Színskála érzékelteti a deformáció mértékét.
©

Az európai Copernicus földmegfigyelési program Sentinel-1 radarműholdpárosának észlelései a kutatók szerint lehetővé teszi a felszínmozgások követését is. Az interferométeres módszer lényege, hogy „a rengés előtt és után ugyanazon terület fölött végzett radarmérések fázisinformációjából előállítható az elmozdulás rendkívül részletes és pontos térképe”.

Mint írták, a Sentinel-1A műhold a felszálló (azaz délről északi irányba tartó) pályaszakaszán a földrengést követő napon, december 30-án repült el a terület felett. A fázisadatok interferometrikus összehasonlítását a katasztrófa utáni napon és 12 nappal korábban, a december 18-án végzett észlelések alapján készítették. „Később, a másik repülési irányban végzett műholdas radarmérések alapján lehetővé válik majd az elmozdulások térbeli komponenseinek még pontosabb meghatározása is” – vélik a kutatók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mellélőtt a BBC a Phil Spector halálát bejelentő címével

Mellélőtt a BBC a Phil Spector halálát bejelentő címével

A tervezettnél kevesebb holdmintát gyűjtött a Csang'o-5 kínai űrszonda

A tervezettnél kevesebb holdmintát gyűjtött a Csang'o-5 kínai űrszonda

SZFE: 107 tanár követeli az őszi félév teljes elismerését

SZFE: 107 tanár követeli az őszi félév teljes elismerését