szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A földmozgást Magyarország nagy részén is érezni lehetett. Sajtóhírek szerint eddig heten vesztették életüket, de biztos, húsz embert kórházba vittek. Később volt egy 4,5-ös utórengés is.

6,3-as erősségű földrengés rázta meg Horvátország középső részét kedden – számolt be több horvát lap, köztük a Jutarnij.hr. A fővárosban, Zágrábban 20 perccel 12 óra után nagyjából 20 másodpercig lehetett érezni a földmozgást. A Reuters németországi mérőállomások adatai alapján már a Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű földrengésről ír, a legtöbb hírforrás viszont 6,3-ra teszi annak erősségét.

A földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt a horvát földtani szolgálat szerint – akárcsak egy nappal korábban. A városban súlyos károk keletkeztek, több épület összedőlt.

Zoran Milanović elnök and Andrej Plenković miniszterelnök valamivel 14:00 előtt érkezett a helyszínre, a romok eltakarítására katonai alakulatokat is vezényeltek, az embereket evakuálták a központból. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta, az Eurpai Unió Horvátországgal van, a Janez Lenarčič válsághelyzetekért felelős biztos is az országba utazik.

Egy Twitter-felhasználó azt írta, ő személyesen sok földrengést megélt már az USA-ban, de “Horvátországban az egyik legijesztőbb volt, amit valaha látott”.

Pontos információk egyelőre nincsenek a rengésről: annyi biztos, hogy idén még nem volt erősebb földrengés az országban, a tűzoltók pedig azóta is folyamatosan mentik ki a törmelék alatt rekedt áldozatokat.

A Jutarnji azt írja, "Petrinja városa megsemmisült". A város polgármestere, Darin Dumbović is súlyos képet fest le: "Halottjaink és sebesültjeink vannak. Azt is hallottam, hogy az óvoda összeomlott, de szerencsére nem voltak bent gyerekek."

A polgármester elmondása szerint "általános pánikhangulat van, az emberek a hozzátartozóikat keresik".

Az MTI információi szerint Petrinjában egy férfit autójából mentettek ki, amelyre rádőlt egy épületrész. Egy másik összedőlt házból egy apát és egy gyermeket hoztak ki, a 12 éves gyerek belehalt súlyos sérüléseibe. Feltételezik, hogy további sérültek is lehetnek a romok között, amiknek eltakarítására katonai alakulatokat is kivezényeltek. Egyelőre húsz embert kellett kórházba szállítani.

Eddig hét halálos áldozata van a katasztrófának, a Jutarnij.hr arról számolt be, hogy Glinában négyen haltak meg, köztük egy apa és a fia, akikre ráomlott a házuk, illetve egy 20 éves és egy idősebb férfi is. Rajtuk kívül még két áldozatról számoltak be, egyelőre annyit tudni, hogy az egyikük Žažinában vesztette az életét.

A helyzetet tovább rontja a koronavírust: az index.hr szerint Petrinja kórházát ki kellett üríteni, a koronavírusos betegeket pedig meg kell próbálni elválasztani a többiektől.

A rengés egy szlovén parlamenti ülést is félbeszakított, erről videó is készült.

Az újság beszámolója szerint 13:35-kor egy újabb, ezúttal 4,5-ös erősségű rengés rázta meg a várost.

Az ország egyes részein nincs áramszolgáltatás, nem működik a telefon és az internet. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy hagyják szabadon a még működő telefonvonalakat.

A földrengés Zágrábban is megrongált épületeket, a lakosság egy része elhagyja a fővárost, pánik és rémület lett úrrá köztük. Sisak városában az index.hr szerint a fél városháza leomlott, de az ott dolgozóknak sikerült kimenekülni.

A földrengés miatt azonnal lekapcsolták krškói atomerőművet is Szlovéniában.

A földrengést Budapesten és az ország több pontján érzékelték a szerkesztőség tagjai és olvasóink is. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Mukics Dániel a hvg.hu-nak azt mondta, a horvátországi 6,3-as rengést lehetett érezni. Az Egyesült Államok Geológiai intézete úgy becsülte, a rengést rajtunk kívül Bosznia-Hercegovinában, Csehországban, Németországban Olaszországban, Montenegróban, Romániában, Szlovákiában, Szerbiában és Ausztriában is érezhették.

Hétfőn is rengett a föld Horvátországban. Aznap a Richter-skála szerinti 5,2-es erősségű rengést mértek Petrinja közelében, Zágrábtól 50 kilométerre volt délkeletre, 2 kilométeres mélységben.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!