A kínai trollhadsereg elkezdte befeketíteni a Pfizer vakcináját

A kínai trollhadsereg elkezdte befeketíteni a Pfizer vakcináját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rárepült a kínai trollhadsereg a Pfizer-BioNTech termékére, hogy elterelje a figyelmet a saját vakcinája által kiváltott visszhangokról.

Dezinformációs kampány kezdődött a Pfizer-BioNTech és az általuk fejlesztett koronavírus-vakcina ellen Kínában – számolt be róla a New York Post. A lap szerint az álhírkampányt a kínai állam privát trollhadserege indította, hogy elterelje a figyelmet azokról a tudományos publikációkról, amelyek a kínai oltóanyag hatásosságát firtatják.

Az álhírkampány általános célja a kínai lakosság félelmének erősítése a nyugati oltóanyagokkal szemben. Ezt változatos cikkekkel próbálják elérni, olyanokkal, melyekben a Pfizer termékét egyszerűen rossz minőségű oltásként mutatják be. Az egyik írásban például azt állítják: a Pfizer vakcinája beadása után hunyt el több idős és súlyos beteg Norvégiában. A hivatalos vizsgálat azonban megerősítette: a vakcina nem játszott jelentős szerepet az áldozatok halálában.

Egy ausztrál intézet szerint a kínai trollhadsereg azt követően lendült munkába, hogy egy brazil tanulmány megállapította: a kínai Sinovac vakcina a gyártó által közölt 80 százalékos védettség helyett valójában 50 százalékot nyújt.

Kínai tisztviselők korábban a koronavírus-járvány eredetét megmásító cikkeket terjesztettek, azt állítva, hogy a kórokozó nem Vuhan városából indult, hanem amerikai földről származik, egy laboratóriumból.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások