Tetszett a cikk?

Gyermekkoráról és a női kutatók helyzetéről is beszélt a világhírű magyar biokémikus az Európai Parlament nőnapi szemináriumán.

Az egyesült államokbeli San Diegóból, ottani idő szerint éjfél után jelentkezett be az Európai Parlament (EP) szemináriumára Karikó Katalin, hogy gyermekkoráról, kutatásairól, valamint arról meséljen, hogyan élte meg nőként a karrierjét. Az eseményen nemcsak az mRNS-vakcinák technológiáját kidolgozó világhírű magyar biokémikust, hanem az új típusú koronavírust előszőr izoláló olasz Maria Rosaria Capobianchi kutatót is erről kérdezték.

Karikó Katalin bemutatkozásában sokat mesélt magyarországi gyermekkoráról. Nem felejtette el megemlíteni, hogy egyszerű családban nőtt fel, egy egyszobás házban, a házukban tízéves koráig nem volt sem folyóvíz, sem televízió, de szerinte nem ez volt a lényeg, hanem hogy nagyon boldogok voltak.

©

Megemlítette tanárait is, akik felébresztették benne a tudás és a kíváncsiság iránti vágyat, szerinte így lehet rávenni a lányokat arra, hogy legyenek tudósok. Sokat számított, hogy a hátrányos helyzetű diákoknak létrehozott egyetemi táborokba járt, ahol életében először találkozhatott professzorokkal, és láthatta az egyetem épületét, így amikor az első vizsgájára készült a Szegedi Tudományegyetemen, már egyáltalán nem volt ideges.

Karikó Katalin arra nem tért ki részletesen, hogy 1985-ben létszámcsökkentés miatt küldték el a Szegedi Biológiai Kutatóközpontból. Mint mondta, sok kritikát kapott az interjúért, amelyben azt állította, hogy ha Magyarországon marad, „panaszkodó, középszerű kutató” lett volna, de kijelentését most azzal magyarázta, hogy az Egyesült Államokba költözés az egész személyiségét megváltoztatta.

„Amikor elmész egy országból, pénz és ismeretségek nélkül, akkor teljesen más ember leszel, olyan, mint amikor bedobnak a mélyvízbe, és meg kell tanulnod úszni. Ez változtatta meg teljesen a személyiségemet, nem Magyarországgal volt baj" – mondta.

©

Arra a kérdésre, hogy női kutatóként érzékelt-e bármi nehézséget a karrierjében, azt válaszolta, hogy az elején valóban nehéz minden szerepet betölteni, legyen az az anyaság vagy a házasság, az ő férje azonban támogató volt, ami rengeteget segített. Rendkívül fontosnak tartja a segítséget, az ő lánya például bölcsődébe járt, ahol folyamatosan odafigyeltek rá, még gyermekorvos is rendszeresen járt be.

A német BioNTech cégnél – melynek alelnöke – egyébként több nő dolgozik, mint férfi, és az Egyesült Államok után felüdülés volt neki látni, hogy nemcsak a nők, hanem a férfiak is mennek gyesre. Amerikában pedig férfiaktól és nőktől is kapott előítéletes megjegyzéseket egyaránt.

„Előadásokon például előfordult, hogy megkérdezték, ki a felettesem, de sokszor ezt a kérdést nőktől kaptam, nem pedig férfiaktól” – mondta.

Karikó szerint egyébként a női kutatókat még segítheti is, hogy képesek máshogy gondolkozni, és jobban meg tudják osztani a figyelmüket.

A variánsokat már várták

A szemináriumon röviden a koronavírus elleni vakcinákról is szó esett. A kutató szerint ő nem jós, ezért nem tudja azt sem megmondani, hogy meddig nyújt védelmet a Pfizer–BioNTech oltóanyaga, várni kell, hogy ez kiderüljön, mint ahogy arra is, hogy kell-e belőle második adag.

„Nincs olyan ember, aki már egy éve be lenne oltva, ezért ezt nem tudjuk még megvizsgálni. Akik megfertőződnek Coviddal, azok hat hónappal később újra elkaphatják a vírust, de az oltás ennél jobb védelmet adhat” – mondta. De még a mutációk ellenére is nagyon optimista, hogy hamarosan normalizálódhat a helyzet, az Egyesült Államokban ez talán már a nyár végére, az ősz elejére is bekövetkezhet.

Járványadatok alakulása az Egyesült Államokban.
©

„A variánsokat vártuk, ebben nincs semmi meglepő, de az oltás az egész játszmát megváltoztatja. Meg kell nyernünk a versenyfutást, minél gyorsabban kell oltani” – mondta.

Azt cáfolta, hogy a túlsúlyos embereknél kevésbé hatna az oltóanyag, az viszont igaz, hogy őket súlyosabban érinti a fertőzés.

Maria Rosaria Capobianchi ehhez még azt is hozzátette, hogy az influenzavírussal már remek tapasztalataik vannak, az oltóanyagokat lehet továbbfejleszteni, így ő is optimista, hogy a vakcinák segítenek majd lassítani, sőt megállítani a vírus terjedését.

A teljes beszélgetést magyar tolmácsolással itt lehet megnézni:

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ember, nem adat: emlékoldal mutatja be a koronavírus-járvány áldozatait

Ember, nem adat: emlékoldal mutatja be a koronavírus-járvány áldozatait

Városokat fenyeget a Pacaya vulkánból kiáramló láva – videó

Városokat fenyeget a Pacaya vulkánból kiáramló láva – videó

Schmidt Mária közalapítványa is vagyonkezelővé alakul

Schmidt Mária közalapítványa is vagyonkezelővé alakul