szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Immár trükközés nélkül, a Chrome böngésző alapfunkciójaként van rá lehetőség, hogy kiemeljünk egy számunkra fontos részt a weboldalon, amit linkként bárkinek elküldhetünk.

A Google Chrome böngészője minap a 90-es főverzióra frissült, ami azt is jelenti, hogy a felhasználók hozzájuthatnak az utóbbi idők egyik legsokoldalúbb funkciójához: egy könnyed mozdulattal linkké alakítható egy weboldal valamiért fontosnak gondolt része, a “kivágást” pedig át is küldhetjük egy ismerősnek. Az eredmény:

a felhasználó a hivatkozásra kattintva rögtön a kiemelt részre kerül, nem kell sem görgetnie, sem keresnie.

Ez a megoldás eddig elsősorban kísérleti jelleggel volt elérhető a programban, de azt csakis bővítmény segítségével lehetett használni. Tisztán, vagyis kizárólag a Chrome megnyitásával nem. A 90-es főverzió azonban ezt az újítást is tartalmazza, így a keresőcég szoftvere önmagában is alkalmassá vált a használatára.

©

Az újdonsághoz nem kell mást tenni, mint a kiemelendő szövegre jobb egérgombbal rákattintani, majd a másolás alatti, a kiemeléssel kapcsolatos parancsra nyomni. A Chrome ezzel egy rövid részletet készít a kijelölt szövegterületről. Az így kapott url-t e-mailben, de egyszerű Facebook-üzenetben is elküldheti. A fejlesztés mobilon és asztali gépen is működik.

A Google közlése szerint az újdonságot fokozatosan teszik elérhetővé az új, 90-es Chrome-verzióban. Vagyis: ha a böngésző frissítése ellenére sem látja, az azt jelzi, hogy önhöz még nem érkezett meg. De ez csak idő kérdése, mivel a debütálást kifejezetten ehhez a szoftverváltozathoz időzítette a cég.

Ha máskor is tudni szeretne a Chrome újdonságairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!