szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországon már több mint 26 ezer ember halt meg koronavírus-fertőzésben, ám az áldozatokat csupán számok szintjén ismerhetjük. Az Ember, nem adat nevű weboldal ezen változtatna.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Több mint egy éve érkeznek már adatok arról, hány ember kapta el a koronavírust Magyarországon, és hányan veszítették el életüket a járvány miatt. Miközben az áldozatok száma már a 26 ezret is átlépte idehaza, a statisztikai adatokon kívül az esetek elsöprő többségében semmit sem tudunk meg az elhunytakról.

Ezen változtatna egy csapat önkéntes, akik nemrég útnak indították az Ember, nem adat nevű weboldalt. Céljuk, hogy a statisztikán túl is megismerhessük azokat az embereket, akik nem tudtak felgyógyulni a fertőzésből.

Az oldalon stilizált alakokat látni, minden nap pontosan annyit, ahány elhunytól hivatalosan tudni lehet. Az oldal készítői azonban szeretnék, ha ez megváltozna, és az áldozatokhoz a sorszámukon kívül egy-egy arcot, életkort vagy rövid jellemzést is társítani lehetne.

Szeretnénk arcokat, sorsokat kapcsolni a pandémia áldozatainak sorszámaihoz, elmondani, kik voltak ők, emléket állítani nekik.

– olvasható az oldalon.

©

A hozzátartozók az oldalon megadott e-mail címen, vagy az alábbi űrlapon keresztül küldhetik el a szerkesztőknek az elhunyt szerettük képét, nevét, történetét. A készítők hangsúlyozzák, azzal, hogy valaki egy elhunytról adatot szolgáltat, egyúttal azt is kijelenti, hogy az elhunyt hozzátartozója, vagy rendelkezik a hozzátartozó engedélyével az adatszolgáltatás kapcsán.

A weboldalon még csak néhány fotót és leírást találni, de már ez is mélyen megrázhatja az oldal látogatóit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!