szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az EMA előírása szerint fel kell tüntetni a vérrögképződés esetleges veszélyét az oltóanyag leírásában. Hangsúlyozták: a vakcina előnyei felülmúlják az esetleges mellékhatásokat.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Lezárta a Johnson & Johnson-csoporthoz tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek összefüggésében indított vizsgálatát az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) illetékes szakbizottsága. A testület jelentésében azt közölte: az oltóanyag előnyei felülmúlják az esetleges mellékhatások kockázatait.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami ügynökség április első felében, azután kezdett vizsgálódni, hogy az Egyesült Államokban addig négy, később pedig további két, nagyon ritka vérrögképződéses esetet jelentettek az oltás után.

Az uniós ügynökség kockázatértékelő bizottsága (PRAC) összegzésében a vakcina termékinformációjának frissítését javasolta:

az oltóanyag esetében a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina „nagyon ritka mellékhatásaként”.

A termékismertető mostantól tartalmazza azt is, hogy az egészségügyi szakembereknek és az oltásra váróknak tisztában kell lenniük azzal az eshetőséggel, hogy a beoltástól számított három héten belül nagyon ritka esetekben vérrögök képződése, illetve a trombociták számának csökkenése fordulhat elő.

Ezt kell tudni a Johnson & Johnson koronavírus elleni védőoltásáról

Magyarország összesen 4,36 millió adagot kötött le korábban abból a koronavírus elleni vakcinából, amit az Európai Gyógyszerügynökség most jóváhagyott.

Az uniós gyógyszerügynökség továbbra is vizsgálja, hogy a Pfizer és a BioNTech gyógyszer- és biotechnológiai cégek Comirnaty nevű oltóanyaga, valamint a Moderna vállalat koronavírus ellen kifejlesztett vakcinája esetében valószínűsíthető-e a nagyon ritka vérrögképződés előfordulása.

Magyarország összesen 4,36 millió adagot kötött le az egydózisos Janssen-vakcinából, már el is kezdték vele az oltást, jelenleg az oltóbuszokon használják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!