szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország összesen 4,36 millió adagot kötött le korábban abból a koronavírus elleni vakcinából, amit az Európai Gyógyszerügynökség most jóváhagyott.

Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága csütörtökön jóváhagyta az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen által fejlesztett, koronavírus elleni vakcina alkalmazását a 18 éven felüliek számára. Mindez azt jelenti, hogy az uniós jóváhagyás után az oltóanyag Magyarországon is alkalmazhatóvá válik, amelyből a kormány korábban 4,36 millió adagot kötött le. Összeszedtük, mi mindent kell róla tudni.

Egykomponensű

A Johnson & Johnson szerint a vállalat által fejlesztett oltóanyag egyik nagy előnye, hogy csupán egyetlen adagot kell beadni belőle ahhoz, hogy védetté váljon valaki – szemben például a Pfizer–BioNTech, vagy akár az AstraZeneca és a Szputnyik V kétkomponensű vakcinájával. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a szérum megakadályozza-e, hogy a beoltott hordozók másoknak átadják a vírust, így valószínűleg azoknak is be kell majd tartaniuk a maszkviselésre és a kötelező távolságtartásra vonatkozó szabályokat, akik már megkapták az oltást.

©

Vektorvakcina

A most engedélyezett oltóanyagot ugyanazon technológia alapján fejlesztették ki, mint például az AstraZenecát és a Szputnyik V-t. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy olyan ártalmatlanított vírust (adenovírust) juttatnak be vele a szervezetbe, ami tartalmazza a koronavírus DNS-éből a tüskefehérjéjére vonatkozó információkat. Az immunrendszerből ez váltja ki aztán a válaszreakciót, vagyis ez "tanítja meg" a szervezetnek, hogy később miként tudja felismerni a koronavírust.

Nem kell hozzá extrém hideg

A Johnson & Johnson vakcinájának egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell extrém hideg környezet ahhoz, hogy tárolni lehessen a szérumot. Mivel a bejuttatott adenovírus a koronavírus DNS-ét tartalmazza, nem pedig az RNS-t, a vakcina a Pfizeréhez képest sokkal magasabb hőmérsékleten is kitart. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy három hónapon át 2–8 Celsius-fokon is tárolható, így bármelyik háziorvosi rendelőben el lehet belőle helyezni egy nagyobb mennyiséget. A cég szerint –20 Celsius-fokon két éven keresztül eláll.

Eltérő mértékben véd

A vakcina 3-as fázisú tesztelése december közepén zárult. A gyártó szerint a termékükkel elért védelem a Covid–19-betegség mérsékelt és súlyos formái ellen 72 százalékos volt az Egyesült Államokban, 66 százalékos Latin-Amerikában és 57 százalékos Dél-Afrikában. A cég tesztjei alapján a legsúlyosabb tünetek kialakulása ellen 85 százalékos védelmet nyújtott az Egyesült Államokban és hét másik országban végzett teszteken.

©

Mellékhatások

Az eddigi tapasztalatok alapján a Johnson & Johnson vakcinájának beadása után is jelentkezhetnek enyhébb mellékhatások. Ezek szerint a beadás helyén fájdalom, bőrpír vagy duzzanat jelentkezhet, míg a páciens fejfájást, fáradtságot, lázat, hányingert és izomfájdalmat tapasztalhat. Ritka esetben súlyos allergiás reakciókat is kiválthat, ami a vakcina beadása után 2 perc – 1 óra közötti időben jelentkezhet. Ezért a gyártó ezen időszakra a beoltottak megfigyelését javasolja. Az allergiás reakciók jelenthetnek nehézlégzést, az arc és a torok duzzanatát, gyors szívverést, kiütések megjelenését, valamint szédülést és gyengeséget.

Az amerikai védőoltással az Egyesült Államokban március eleje óta már oltanak. Az Európai Unió eredetileg 200 millió adagot kötött le a gyártónál az idei évre, ám egyelőre kérdés, hogy a második negyedévre beígért 55 millió adag szállítását képes-e teljesíteni a gyártó.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!