szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyes hibák már a vezeték nélküli szabvány 1997-es bevezetése óta léteznek, ám nem mindegyiket lehet egyszerűen kihasználni. A szakember arra figyelmeztet: mielőbb frissítsük eszközeinket.

“FragAttacks”-nak nevezték el azt a hibagyűjteményt, amelyet a vezeték nélküli protokollban fedezett fel egy kiberkutató, Mathy Vanhoef – írta a The Verge. Szerinte a sebezhetőségek némelyike az egyszerűbb fajtából való, így a kihasználása sem túl nehéz, de olyan is akad, amihez sokkal komolyabb szakértelem kell.

Vanhoef szerint a wifis szabványban létező hibák révén a támadók a jelforráshoz csatlakozva adatokat olvashatnak ki a hálózatra kapcsolódó eszközökből, legyen az egy táblagép, számítógép vagy okostelefon. A kiberkutató azt is állítja, hogy bizonyos hibákat elméletben akkor is ki lehet használni, ha a nagyobb védelemmel rendelkező WPA2 vagy WPA3 típusú hálózatokról internetezik a felhasználó.

Vanhoef elmondása szerint már tájékoztatta a wifis szabványért felelős WiFi Alliance-t a technológiában rejlő problémákról, hogy a gyártók mielőbb javíthassák azokat. Egyes hibák viszont hosszú évek óta, a wifi 1997-es bevezetése óta léteznek szerinte, ami csak tovább nehezíti a helyzetet.

A The Verge azt írja, hogy több cég, köztük a Cisco, a Samsung, az Intel, a Lenovo, a Mist, a Netgear és a Microsoft már kiadta a saját készülékéhez tartozó hibajavításokat. Ezeket érdemes mielőbb letölteni. Ami a további teendőket illeti: a kiberkutató azt javasolja, hogy

  • a számítógépeket mindig tartsuk naprakészen, és ne halogassuk a kritikus javítások letöltését;
  • használjunk erős, egyedi jelszavakat,
  • és lehetőleg olyan weboldalakat látogassunk, amelyek a biztonságos HTTPS protokoll alatt üzemelnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!