Tetszett a cikk?

A jobboldal csak akkor lesz sikeres, ha a szabadelvű mérsékelt konzervatív irányzat határozza meg politikáját, amelyet színvonalában és hangütésében méltó sajtó támogat. Az egykor a magyar újságírás etalonjának tekintett Magyar Nemzet szélsőséges hangnemű napilappá vált, amely elszabadult hajóágyúként gázol le mindenkit, aki az útjába kerül – írja helyzetértékelésében Pelle János.

Dávid Ibolya
Ki viszi tovább Antall örökségét?
© Müller Judit
A 2006. április 9-i választás eredménye ismert: a szocialista-liberális koalíció meglehetősen nagy előnyt szerzett, a FIDESZ helyzete a második forduló előtt nem sokkal jobb, mint 2002-ben. Igaz, az MDF-nek, a közvélemény-kutatók meglepetésére sikerült négy századdal „átlépnie” az ötszázalékos küszöböt, de a két jobboldali párt összefogásának esélye – legalábbis Dávid Ibolya eddigi nyilatkozatai szerint – meglehetősen kicsi. A pártelnök asszony ezt hivatalosan a két párt programjának összeegyeztethetetlenségével indokolja, vagyis hogy Orbán Viktor gazdasági programjában olyan baloldali, demagóg ígéretek vannak, amelyek elfogadhatatlanok egy korszerű, a realitásokra alapozó konzervatív párt számára. ávid Ibolyán múlik a győzelem                          

Fidesz a Várban
Orbán Viktorék szerint a győzelem (így a vereség is) Dávid Ibolyán múlik. Magukról nem tettek említést. Tekintse meg videónkat!
De ez a gondolatmenet csak az igazság egy részét tartalmazza. Az MDF és a FIDESZ nézeteltéréseit ugyanis át lehetne hidalni. Csakhogy van a két jobboldali rendszerváltó párt konfliktusának egy másik, fájdalmasabb vonatkozása, mely egyértelműen a médiával függ össze. Arról van szó, hogy az elmúlt négy évben a jobboldal napilapja, a Magyar Nemzet, illetve hetilapja, a Demokrata rendszeresen útszéli hangot használt az MDF-fel, illetve elnök asszonyával szemben, s munkatársainak egy része a sértegetést a jobboldali HÍR TV képernyőjén is folytatta.

A Dávid Ibolya és pártja önérzetét sorozatosan lábbal tipró, személyeskedő médiamunkások most azt várják az elnök asszonytól, hogy a „jobboldal közös érdekeire való tekintettel” lépjen túl a sérelmein, és fogjon össze a FIDESZ-szel. Közvetítőként fellépő mérsékelt jobboldali politikusok kilincselnek az MDF székházában, jeles közírók, mint például Elek István írt az ügyben nyílt levelet. Csakhogy a sebek, melyet az elnök asszonyon ütöttek a jobboldal „médiamunkásai” rendkívül mélyek, s nem valószínű, hogy begyógyulnak két hét alatt.

Mindez rávilágít arra a sajnálatos tényre, hogy a FIDESZ-nek még mindig nem sikerült színvonalas, mérsékelten jobboldali sajtót létrehoznia, mely felvehetné a versenyt a baloldal orgánumaival. Ha most a jobboldal elveszíti a választásokat, nem halogathatja tovább, hogy rendet tegyen „média-fronton”. Elképesztőnek tartom, hogy az egykor a magyar újságírás etalonjának számító Magyar Nemzet olyan mélyre süllyedt, ahol most van. A magyar függetlenség és demokrácia egykori patinás orgánuma azáltal, hogy a megszűnt Napi Magyarország vezető munkatársai 2000 óta meghatározó szerepet játszanak a szerkesztésében, szélsőséges hangnemű napilappá vált, mely elszabadult hajóágyúként gázol le mindenkit a fedélzeten, mely az útjába kerül.

Emlékezzünk arra, hogy a 2002-es választások előtt a Magyar Nemzet ezzel a címmel hozott cikket: „K.O.” Vagyis nemcsak ostobán megelőlegezte a jobboldal elsöprő győzelmét (aminek, mint a választások eredménye bizonyította, az ellenkezője következett be), de rendszeresen meg is fenyegeti a baloldalt, hogy „le lesz darálva”. Hogyan lehet ilyen, és hasonló írások tömegét publikálni, mely a negyvenes években azzal a legendás felirattal jelent a címsora fölött: „A Magyar Nemzet küzd azért, hogy Magyarország Magyarország maradhasson”? Hogy meri néhány elvakult munkatárs a lapban rendszeresen azzal a fenyegetni a baloldalt, hogy „kitagadja a nemzetből”, nem lesz helye „a narancsszínű nap alatt”? Az ilyen gyalázatosságoknak, melyekből jó néhány záporozott a baloldal „potenciális szövetségesének” tekintett MDF-re és Dávid Ibolyára is, most a FIDESZ issza meg a levét.


Van esély okos kompromisszumra? (Oldaltörés)


Persze a FIDESZ vezetését, s személyesen Orbán Viktort is felelősség terheli azért, hogy ilyen szerencsétlenül alakult a nagy jobboldali pártszövetség viszonya az MDF-fel. Megjegyzendő, hogy a médiában hallatszó disszonáns hangok egy részének forrása a téves politikai helyzetértékelésből fakad. Arról van szó, hogy a magyar jobboldal példaértékűnek tekinti a Független Kisgazdapárt 1945 november elejei, abszolút többséget hozó győzelmét, s az utána bekövetkező „leszalámizás” traumatikus élményének hatása alatt mindmáig irtózik attól, hogy az erőit megossza. Csakhogy 1945-ben az FKGP azért aratott átütő sikert, mert a magyar tömegek – egyébként teljesen jogosan - féltették a nemzeti függetlenséget a szovjet megszállástól, illetve a moszkvai direktívákat követő Magyar Kommunista Párttól.

Itt érdemes megjegyezni, hogy az Magyar Demokrata Fórum 1990. májusi

Van véleménye?
Mondja el a hvg.hu fórumán!
 győzelmében, és az MSzP akkori látványos vereségében is jelentős szerepet játszott az a tény, hogy akkor még itt tartózkodtak a szovjet csapatok. Csakhogy az MSzP-t, bár a multinacionális tőke legmegbízhatóbb szövetségese, mégsem lehet „idegen érdekek kiszolgálásával” vádolni, azon az alapon, hogy az elődpártjai a keleti, a mai szocialisták pedig a „nyugati megszállást” támogatják. Ez Csurka István demagóg logikája, melyet a FIDESZ szerencsére sohasem hirdetett, de az egységes jobboldal megteremtését célzó, görcsös taktikát, mely ebből a felfogásból eredeztethető, átvette. S bár a FIDESZ sikeresen „szívta el a levegőt” Csurka pártja, a MIÉP elől, az „egy a tábor, egy a zászló” elhibázott jelszavával Orbán Viktor sajnálatos módon megnehezítette, hogy a politikai jobboldalon kialakuljon az a konzervatív, mérsékelt szabadelvű politikai erő, mely komolyabb vonzerőt gyakorolhatott volna például az MSZP regnálásában csalódott konzervatívokra, vagy a „nemzeti baloldalra”.

A minden valószínűség szerint újra triumfáló, bár az elképesztően magas költségvetési hiány miatt megszorító intézkedésekre kényszerülő és emiatt nyugtalan baloldalon máris aggódó hangok hallatszanak: láthatóan szívesen bábáskodnának egy, az ő ízlésüknek megfelelő „korszerű jobboldal” születése felett. Most az MDF „pártfogóiként” tündökölnek, Antall József emlékét emlegetik, és elfeledkeznek arról, hogy alig több mint tíz éve miféle „antifasiszta hadjáratot” folytattak ellene és a „korszerűen konzervatív” párt ellen. Szocialisták és liberálisok igazolva látják vádjaikat az „acsarkodó jobboldallal” szemben, holott saját szempontjukból csak köszönetet mondhatnak a FIDESZ-t támogató sajtónak, melynek személyeskedő támadásaival sikerült sorozatosan az „áldozati bárány” szerepébe hozni dörzsölt médiavállalkozókat, és politikusokat, akikre a korrupció árnyéka vetült.

A jobboldalnak, - ha sikeres akar lenni a következő ciklusban - Orbán Viktor közreműködésével, de nem kizárólagos vezetésével - okos kompromisszumokkal, a mérsékelt konzervatív politikai erőkre kellene támaszkodnia, elvi alapon el kellene határolódnia a radikális szélsőjobboldaltól. Mindehhez átgondolt taktikára, és olyan konzervatív-szabadelvű sajtóra van szükség, melyben lefolytathatók a belső viták, és amely színvonalát és hangvételét tekintve is jócskán felülmúlja a jelenleg rendelkezésre álló fórumokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dézsi Csaba András: Nem a falnak nekimenő ember vagyok

Dézsi Csaba András: Nem a falnak nekimenő ember vagyok

Exhumálni akarják a Dániában tömegsírba temetett, koronavírusos nyérceket

Exhumálni akarják a Dániában tömegsírba temetett, koronavírusos nyérceket

Újabb ingyenes online ármeghatározó segít megbecsülni a lakás értékét

Újabb ingyenes online ármeghatározó segít megbecsülni a lakás értékét