Pelle János
Pelle János

Az emberek ősidők óta félelemet és tiszteletet éreztek az elmebetegek iránt. Az előbbi napjainkra sem csökkent, ugyanis a pszichiátriai betegségek kialakulásának okairól ma is csak keveset tudunk.

A kór, melynek hatására kiszámíthatatlan tettekre ragadtathatja magát a beteg, és amelyet nemcsak első látásra, de hosszabb idejű, felületes ismeretség alapján sem tud felismerni a környezet, több mint  nyugtalanító. Viszont a tisztelet, melyben hosszú időn át az „őrülteket” részesítették, ma már a múlté. Az elmebetegektől szabadulni szeretne a családjuk, nem tudják elviselni az ápolás terhét, nincs gondozó, és nincs forrás az ellátásukhoz. A társadalom visszaküldené  őket a családjukhoz, világszerte leépítik a nagy elmegyógyintézeteket. A pszichiáterek arról igyekeznek meggyőzni a hozzátartozókat, hogy a korszerű, gyógyszeres terápia alkalmazásával a bipoláris depresszióban szenvedők vagy a paranoiások normális életet élhetnek. Feltéve, ha szedik a gyógyszereiket. Csakhogy éppen az a baj, hogy ha gyógyszerek hatására tényleg jobban lesznek, a betegek abbahagyják a szedésüket, mondván, hogy ők teljesen egészségesek. Nincs mellettük családtag, hozzátartozó, aki ellenőrizné, hogy bevették-e a medicinát. Vagy ha van is valaki, aki ezt megkérdezi, könnyen félrevezetik a jóakarójukat. Hiányzik a betegségtudatuk, így uralkodnak el rajtuk az üldözéses téveszmék, meg a kényszerképzetek. Gyakran szörnyű tetteket hajtanak végre, melyekért nem lehet felelőségre vonni őket.

Úgy, mint a pécsi gyógyszerészhallgatót, akik látszólag minden előzmény nélkül ámokfutásba kezdett, és az egyetem épületében egy társát lelőtte, másik három embert pedig megsebesített. Vagy mint a salgótarjáni fiatalembert, aki tébolyában bozótvágó késsel kaszabolta össze volt szerelmét és annak barátját, úgy, hogy mindketten meghaltak. Ezeket a megrendítő eseteket felkapja a média, számos cikk jelenik meg róluk a nyomtatott és azt elektronikus sajtóban. Az írások gyakran táplálják az „erőszakos pszichiátriai betegek” mítoszát, ezzel „bűnbakot képeznek”, miközben intézkedéseket sürgetnek a tragédiák megelőzésére.

Egy amerikai pszichiáter, Eric B. Elbogen és kutatócsoportja a közelmúltban figyelemre méltó kutatási eredményre jutott, mely hozzájárulhat „ámokfutó elmebetegek” képének módosulásához. Egy hosszabb időtartam eredményeit elemezve igyekeztek annak utánajárni, vajon hogyan vezetnek az olyan súlyos pszichiátriai betegségek, mint a skizofrénia, a bipoláris személyiségzavar és a major depresszió veszélyes viselkedéshez. A 34 653 alany megkérdezésével készült elemzés meglepő eredményeket hozott. Az amerikai kutatás tényként fogadja el, hogy a súlyos pszichiátriai betegség nem jelzi előre a későbbi veszélyes, agresszív viselkedést, ugyanakkor összefüggésbe hozza a különböző hallucinációk és tévképzetek hatása alatt elkövetett erőszakos cselekményeket a társadalmi állapotokkal, az erőszak kultuszával, illetve a kábítószerhasználattal. Vagyis békés, befogadó, drogmentes és toleráns társadadalomban az elmebetegek is kevésbé erőszakosak. Az irracionális agresszió tükrözi a környezet erőszakos késztetéseit. Így az ámokfutó elmebetegek tetteiért ők maguk nem, de mi felelősek vagyunk: persze, ettől még az áldozataik semmiről sem tehetnek.

A magyar lapok az utóbbi hetek szörnyú cselekedetei kapcsán többször kitértek arra, hogy a pécsi és a salgótarjáni beteg „pszichiátáriai kezelés alatt állt”. Mintegy azt sugallják ezzel, hogy a pszichiáterek, ha jobban végzik a munkájukat, megelőzhették volna a tragédiákat. Ez még akkor sem lenne igaz, ha a pszichiátriai gondozó hálózat, melyre az OPNI (Országos Pszichiátriai és Neurólógiai Intézet) bezárása után megnövekedett feladat hárul, megfelelően el lenne képes látni a feladatát. Erről azonban szó sincs. A problémák rendkívül súlyosak, a helyzet már-már katasztrofális. Elég, ha csak a szakemberek hiányára utalunk, no meg a finanszírozás poblémáira, mely  az állampolgári jogok országgyűlési biztosának legújabb jelentéséből kitűnik. Nincs elég költségvetési forrás a pszichiátriai hálózat fejlesztésére, sőt, még a meglévő hálózatot is leépítik. Közben egyre kevesebb a betegek vészjelzéseit észlelni képes szakember. Magyarországon az utóbbi időben vészesen csökkent a praktizáló pszichiáterek száma, az újonnan végzettek közül a fiatalabbak jó része elhagyja az országot, az idősebbek pedig kiöregszenek a szakmából. Ezáltal egy-egy betegre nem jut több idő a rendelőben öt percnél, ami ahhoz sem elegendő, hogy az állapotát az orvos felmérje. Teljesen nem lehetne megelőzni az elmebetegek ámokfutását, de ha képesek lennénk több pénzt fordítani a területre, és hallgatnánk a szakemberekre, a tragédiák jelentős részét megelőzhetnénk.

Pelle János

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bécs belvárosában tényleg vége lehet az Airbnb-nek

Bécs belvárosában tényleg vége lehet az Airbnb-nek

Régóta várt erre a hírre az Apple

Régóta várt erre a hírre az Apple

Decemberben kerülhet a szemünk elé a Naprendszeren kívülről betolakodott üstökös

Decemberben kerülhet a szemünk elé a Naprendszeren kívülről betolakodott üstökös

Tudósok megvizsgáltak 579 óvodást, és azt mondják, rosszul járhat, aki nem népszerű

Tudósok megvizsgáltak 579 óvodást, és azt mondják, rosszul járhat, aki nem népszerű

Évente 30 iraki kurd diák tanulhat ösztöndíjjal magyar egyetemeken

Évente 30 iraki kurd diák tanulhat ösztöndíjjal magyar egyetemeken

Telepítés közben robbant fel a tűzijáték Kazincbarcikán

Telepítés közben robbant fel a tűzijáték Kazincbarcikán