szerző:
Techet Péter

Magyarország autista, úgyhogy bekajálja a politikai termékeket. Ezért járt így.

A magyar politikai életben legfeljebb azon lehet meglepődni, hogy vannak, akik még mindig meglepődnek. Jobb- és baloldalról is például sokan meglepődtek, amikor G. Fodor Gábor a Magyar Narancsnak nyilatkozva kimondta azt, amiről azt hihettük, mindenki tudja, csak eddig nem illett kimondani.

Hogy ugyanis a „polgári Magyarország” minden ízében, elemében egy „politikai termék”. Elvégre a Fantának se hisszük el, hogy minden kortyától buli az élet, és a lila tehenek létében is illik azért kétkedni. Miért hitték hát akkor egyesek el a „polgári Magyarországot”?

A „polgári Magyarország” jelszava egy csomagolás volt. Mint ma a szabadságharc. Az se szabadságharc persze – mert hát szabadságharcot nem az Európai Unió egyik jelentéktelen, aprócska politikusa (Daniel Cohn-Bendit) ellen szoktak vívni, hanem mondjuk Angela Merkellel szemben, ahogy azt a görög kormány teszi. A magyar kormány azonban a politikáját ügyesen becsomagolta a szabadságharcos, antiglobalista, antiimperialista selyempapírba, és mivel a „polgári párt” híveinek jelentős többsége nem ismeri a külföldet, az ottani folyamatokat – nem véletlenül nevezte Nenad Popović isztriai író „autistának” Magyarországot –, tényleg el lehet nekik adni, hogy itten most éppen, kérem szépen, szabadságharc zajlik. Ők meg menetelnek.

Hasonló termék volt a „polgári Magyarország” is. A Fidesz szavazói akkor elhitték, hogy a polgári Magyarország valami olyasmi, ahol a Dunán koronát úsztatnak, és vidéki kollégista gyerekeket miniszter úrnak szólítanak.

A Fidesz sohasem volt polgári párt – és nem csak a vezetősége, a tagsága és a hívei származása okán, de azért sem, mert a Fidesz sohasem akart ideológiai alapokon politizálni. Egy-egy szerepével azonosulhatott persze akár görcsösen, dogmatikusan – de a szerepek túl gyors változása nem a meggyőződés bizonyítéka. Éppen ezért nevetséges, amikor a balliberálisok manapság Orbán Viktort azzal vádolják, hogy elárulta volna egykori önmagát. A magyar balliberális értelmiségnek nincs oka nevetgélnie a jobboldalon, elvégre ők meg egykoron benyalták a Fidesz liberális csomagolását. Orbán ugyanis semmit nem árult el. Kedves magyar értelmiség, Önök tetszettek egyszerűen elhinni túl sok mindent!

A Fidesz egy valamiről szólt mindig is, és ezt G. Fodor Gábor nagyon pontosan szokta elemzéseiben kimutatni: a hatalomról. A hatalom akarásáról, az erő legitimitásáról. Hogy ezt liberális, polgári, szabadságharcos vagy coca-colás csomagolásban adják-e el, az csupán a politikai marketing része.

Amikor Mussolinit megkérdezték, mi pártja programja, azt mondta: „hatalomra kerülni”. És amikor hatalomra került, és kormányának programjára voltak kíváncsiak, azt mondta: „hatalmon maradni”. Mussolini a húszas évek elején pár hónap leforgása alatt képes volt akár szocialistából kapitalistává, antiklerikálisból klerikálissá válni – és a fasizmus lényegének megértésekor felesleges lenne e változások tartalmát vizsgálni. Elvégre a lényeg éppen az örök változás, forgás, tartalmatlanság. A fasizmus – Ernst Nolte szerint is – a tartalmi politika meghaladása; éppen ezért butaság akár a nácizmussal, akár a rasszizmussal, akár bármi más tartalommal összekötni a fasizmust. A fasizmus a vulgár-nietzschei voluntarizmus, a vulgár-schmittiánus decizionizmus. A politika eszerint nem arról szól, hogy miként döntünk, hanem arról, hogy döntsünk – bárhogy, de döntsünk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Bűncselekményben nem veszünk részt" – kritikus állapot jön az orosházi sürgősségin?

"Bűncselekményben nem veszünk részt" – kritikus állapot jön az orosházi sürgősségin?

Orosz offshore? Régi-új megoldással csábítaná haza a befektetőket Moszkva

Orosz offshore? Régi-új megoldással csábítaná haza a befektetőket Moszkva

A parlament mellett fészkelhetnek a kivik Új-Zélandon

A parlament mellett fészkelhetnek a kivik Új-Zélandon

Ön is fotózhat úgy a mobiljával, mint a profik: 5 tipp magyar fotósoktól, hogy tökéletes legyen a kép

Ön is fotózhat úgy a mobiljával, mint a profik: 5 tipp magyar fotósoktól, hogy tökéletes legyen a kép

Erősödik a gyanú, hogy a legfelsőbb szaúdi körök rendelhették el a Hasogdzsi-gyilkosságot

Erősödik a gyanú, hogy a legfelsőbb szaúdi körök rendelhették el a Hasogdzsi-gyilkosságot

Ez nagyon jó: ilyen egyszerűen ugorhat a YouTube-videókban a fontos részekhez

Ez nagyon jó: ilyen egyszerűen ugorhat a YouTube-videókban a fontos részekhez