Tetszett a cikk?

A Kuvaitban állomásozó brit és amerikai alakulatok a hét végén elfoglalták támadó hadállásaikat, s a katonai akció várhatóan szerda vagy csütörtök hajnalban indul - írta katonai illetékeseket idézve a Sunday Telegraph konzervatív brit lap. Az Azori-szigeteken vasárnap este hat óra után kezdődő amerikai-brit-spanyol hármas csúcstalálkozó előtt washingtoni berkekben egyre nyíltabban vonják kétségbe egy újabb iraki határozat elfogadásának esélyét. Elemzők szerint elképzelhető, hogy az Egyesült Államok ENSZ-jóváhagyás nélkül néhány napon belül megtámadja Irakot.

Először vetett be B-1-es nehézbombázót pénteken az amerikai légierő az iraki repüléstilalmi övezetekben észlelt célpontok ellen - közölték a Pentagonban. A B-1-es adja az amerikai hadászati légierő gerincét, a hangsebességnél gyorsabb bombázó 84 darab, egyenként 225 kilogrammos bombát vihet fegyverzetként. Közben újabb nyolc amerikai hadihajó haladt át szombaton a Szuezi-csatornán, s a Vörös-tengeren keresztül a Perzsa-öböl felé tart.
Az amerikai hadihajókat azért vezényelték a Perzsa-öböl irányába, mert Törökország még nem engedélyezte az amerikai repülőgépek számára az ország légterének használatát, s egyelőre nem is tervezi az ankarai parlament elé vinni a kérdést. Hivatalosan meg nem erősített jelentések szerint Washington a halogatás miatt már vissza is vonta azt a 15 milliárd dolláros, Törökországnak felkínált gazdasági segélycsomag-ajánlatát, amelyet a török terület és légtér felhasználásáért ígért korábban Ankarának. George W. Bush amerikai elnök figyelmeztette Törökországot, hogy csapatainak egyoldalú észak-iraki beavatkozása az amerikai és török erők közötti konfrontációhoz vezethet egy iraki háború esetén - jelentette vasárnap a Milliyet című isztambuli napilap. Háború esetére Törökország katonák küldését tervezi Irak északi részébe, nehogy az ott élő kurdok kikiáltsák önálló államukat, és ezzel török szempontból nézve veszélyes példát adjanak a Törökország délkeleti részén élő kurd lakosságnak.
Belgium nem fogja átengedni területén az amerikai katonai erőket és fegyvereket, ha az Egyesült Államok ENSZ-felhatalmazás nélkül indít háborút Irak ellen - közölte vasárnap Louis Michel belga külügyminiszter. "Ha az amerikaiak törvényen felül helyezik magukat, nincs ok rá, hogy mi ebben a cinkosaik legyünk" - mondta a belga közszolgálati televízióban. Az amerikai haderő Európában - főleg Németországban - állomásozó alakulatait és felszereléseit több hét óta rendszeresen a belgiumi Antwerpenen keresztül szállítják a Perzsa-öböl térsége felé.
Csak a VX ideggáz megsemmisítéséről és a gyártókapacitások leépítéséről számolt be Irak az ENSZ-hez eljuttatott legújabb jelentésében, a lépfene-készletek sorsáról nem közölt adatokat. Az AFP értesülése szerint Irak kétnapos haladékot kapott arra, hogy beszámoljon az ENSZ-nek lépfenebaktérium-készleteinek sorsáról. Az iraki fegyverzetellenőrök vezetői hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsával konzultálnak Bagdad legújabb meghívásáról. Bagdad kérte: az ellenőrök vezetői "a lehető leghamarabb" látogassanak el Irakba, hogy felgyorsítsák az együttműködést a leszerelés témájában. Hivatalos ENSZ-forrásokból meg nem erősített hírek szerint viszont az ENSZ fegyverzetellenőrei arra készülnek, hogy esetleg már szerdán elhagyják Irakot.
Az Azori-szigeteken vasárnap este hat óra után kezdődő amerikai-brit-spanyol hármas csúcstalálkozó előtt washingtoni berkekben egyre nyíltabban vonják kétségbe egy újabb iraki határozat elfogadásának esélyét. Egy magas rangú amerikai tisztségviselő gyakorlatilag lehetetlennek nevezte, hogy a háborút törvényesítő határozat többséget kapjon az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Emiatt egyre több helyen számolnak azzal, hogy az Egyesült Államok ENSZ-jóváhagyás nélkül néhány napon belül megtámadja Irakot. George W. Bush amerikai elnök vasárnap kora reggel elhagyta Camp David-i rezidenciáját, érkezését nem sokkal este 6 óra után várják a Portugáliához tartozó Azori-szigetekre, ahol Tony Blair brit, José María Aznar spanyol és - vendéglátóként - José Manuel Durao Barroso portugál miniszterelnök fogadja majd. Bush elnök bizalmas tanácskozását a spanyol és a brit kormányfővel kevesebb mint öt órásra tervezték - értesült az AP amerikai hírügynökség. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!