A szövetséges légierő pénteken több hullámban - hajnalban, reggel és délelőtt - erős csapásokat mért Bagdadra. A bombák és Tomahawk manőverező robotrepülőgépek iraki kommunikációs központokat találtak el. Heves harcok dúltak pénteken a dél-iraki Násziríjától északra, illetve Bászra városánál. Irak kurdok ellenőrizte északi zónájában további kétszáz amerikai ejtőernyőst dobtak le, a kormányellenes fegyveres erők pedig 20 kilométerre megközelítették a stratégiai fontosságú Kirkuk városát. Az iraki háború azonnali leállítására szólított fel pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Helyi lakosok megítélése szerint a pénteki légitámadások voltak eddig a leghevesebbek ebben a háborúban. Bagdadban két telefonközpontot részlegesen leromboltak a bombázások, ennek ellenére a két központhoz tartozó dél-bagdadi, illetve belvárosi körzetekben a légitámadások után is működtek a telefonvonalak.
Brit katonai források közölték, hogy egy-két ezer civil megpróbált elmenekülni pénteken az ostromlott dél-iraki Bászrából, amelyet a háború kezdete óta nem sikerült szövetséges ellenőrzés alá vonni. Hadszíntéri parancsnokok beszámolói szerint a második legnagyobb iraki városban fészkelő kormányhű fegyveresek lövéseket adtak le a menekülő lakosokra. Iraki bejelentés szerint 116 ember vesztette életét Bászrában, és 695 sebesült meg az amerikai-brit erők csapásai következtében a háború kezdete óta.
Heves harcok dúltak péntek reggel a dél-iraki Násziríjától északra. Nagy erejű légi- és tüzérségi támadás érte ott az iraki állásokat. Ennek ellenére a térségben állomásozó amerikai egységek nem tudtak előbbre nyomulni Bagdad felé, sőt néhány alakulatot hátrább is vontak a frontvonalról. Tizenkét amerikai katona eltűnt, további tizennégy pedig megsebesült az utóbbi 24 óra folyamán a Násziríja körül dúló harcokban - jelentette pénteken a CNN amerikai hírtelevízió.
A Bagdad felé nyomuló amerikai dandárok heves csatát vívtak péntekre virradó éjjel Nedzsef térségében mintegy 1500 iraki katonával. A Reuters helyszíni tudósítása szerint az amerikai erők harckocsikat és nehéztüzérséget is bevetettek a küzdelembe. Iraki közlés szerint huszonhat halálos áldozata volt Nedzsefben az amerikai-brit támadásnak. A sebesültek számát hatvanban adta meg pénteken Muhammad Szaid asz-Szahaf tájékoztatási miniszter.
Légitámadás ért pénteken két iraki várost az iráni határ közelében. Az Irakot támadó amerikai-brit szövetség most mért csapást először Badrára. Rakéták és bombák csapódtak be a városba; négy hatalmas robbanás rázkódtatta meg az épületeket, pánikot keltve a lakosság körében. Újabb légicsapások érték pénteken az észak-iraki Moszult is. Az al-Dzsazíra katari hírtévé szerint az előző, csütörtök reggeli légitámadásnak mintegy 50 halottja és sebesültje volt az észak-iraki városban.
További kétszáz amerikai ejtőernyőst dobtak le csütörtök este Irak kurdok ellenőrizte északi zónájában. Kurd milicisták és a térségben levő amerikai különleges alakulatok összeköttetésbe léptek az amerikai 173. légi szállítású dandár ezer, előző éjjel ledobott ejtőernyősével. Ezek bázist rögtönöztek a Szuleimáníjától 16 kilométernyire nyugatra lévő Bakradzso reptéren, ahol csütörtök éjjel újabb C-130-as szállítógépek szálltak le amerikai hadfelszereléssel. Iraki kurd katonai források szerint jelentős területet nyertek a kormányellenes kurd fegyveres erők, s 20 kilométerre megközelítették a stratégiai fontosságú Kirkuk városát.
Az iraki háború azonnali leállítására szólított fel pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki szerint a kérdéskört az ENSZ Biztonsági Tanácsának a hatáskörébe kell visszahelyezni. Az elnök orosz törvényhozókkal tartott találkozóján - amelynek egyes részleteit a moszkvai televízió is közvetítette - úgy fogalmazott, hogy a hidegháború befejeződése óta az Irak elleni háború a legsúlyosabb válság, amely a globális stabilitást fenyegeti. Putyin szerint az orosz-amerikai kapcsolatok partneri jellege ad alapot ahhoz, hogy Moszkva továbbra is nyílt párbeszédet folytasson Washingtonnal. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Brüsszelt aggasztja, ami Magyarországon történik

Brüsszelt aggasztja, ami Magyarországon történik

Már nemcsak a jó bért, de a megbecsülést és a törődést is keresik a munkavállalók

Már nemcsak a jó bért, de a megbecsülést és a törődést is keresik a munkavállalók

Januárban kiderül, merre kormányozná az önvezető autókat a Trump-adminisztráció

Januárban kiderül, merre kormányozná az önvezető autókat a Trump-adminisztráció

Elkészült a Facebook-keret, amivel a profilképére is kiírhatja, hogy "O1G"

Elkészült a Facebook-keret, amivel a profilképére is kiírhatja, hogy "O1G"

Balesete volt Gulyás Gergelynek az éjszaka

Balesete volt Gulyás Gergelynek az éjszaka

Elkészült a Brexit-film Benedict Cumberbatch főszereplésével

Elkészült a Brexit-film Benedict Cumberbatch főszereplésével