Tetszett a cikk?

A szövetséges légierő pénteken több hullámban - hajnalban, reggel és délelőtt - erős csapásokat mért Bagdadra. A bombák és Tomahawk manőverező robotrepülőgépek iraki kommunikációs központokat találtak el. Heves harcok dúltak pénteken a dél-iraki Násziríjától északra, illetve Bászra városánál. Irak kurdok ellenőrizte északi zónájában további kétszáz amerikai ejtőernyőst dobtak le, a kormányellenes fegyveres erők pedig 20 kilométerre megközelítették a stratégiai fontosságú Kirkuk városát. Az iraki háború azonnali leállítására szólított fel pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Helyi lakosok megítélése szerint a pénteki légitámadások voltak eddig a leghevesebbek ebben a háborúban. Bagdadban két telefonközpontot részlegesen leromboltak a bombázások, ennek ellenére a két központhoz tartozó dél-bagdadi, illetve belvárosi körzetekben a légitámadások után is működtek a telefonvonalak.
Brit katonai források közölték, hogy egy-két ezer civil megpróbált elmenekülni pénteken az ostromlott dél-iraki Bászrából, amelyet a háború kezdete óta nem sikerült szövetséges ellenőrzés alá vonni. Hadszíntéri parancsnokok beszámolói szerint a második legnagyobb iraki városban fészkelő kormányhű fegyveresek lövéseket adtak le a menekülő lakosokra. Iraki bejelentés szerint 116 ember vesztette életét Bászrában, és 695 sebesült meg az amerikai-brit erők csapásai következtében a háború kezdete óta.
Heves harcok dúltak péntek reggel a dél-iraki Násziríjától északra. Nagy erejű légi- és tüzérségi támadás érte ott az iraki állásokat. Ennek ellenére a térségben állomásozó amerikai egységek nem tudtak előbbre nyomulni Bagdad felé, sőt néhány alakulatot hátrább is vontak a frontvonalról. Tizenkét amerikai katona eltűnt, további tizennégy pedig megsebesült az utóbbi 24 óra folyamán a Násziríja körül dúló harcokban - jelentette pénteken a CNN amerikai hírtelevízió.
A Bagdad felé nyomuló amerikai dandárok heves csatát vívtak péntekre virradó éjjel Nedzsef térségében mintegy 1500 iraki katonával. A Reuters helyszíni tudósítása szerint az amerikai erők harckocsikat és nehéztüzérséget is bevetettek a küzdelembe. Iraki közlés szerint huszonhat halálos áldozata volt Nedzsefben az amerikai-brit támadásnak. A sebesültek számát hatvanban adta meg pénteken Muhammad Szaid asz-Szahaf tájékoztatási miniszter.
Légitámadás ért pénteken két iraki várost az iráni határ közelében. Az Irakot támadó amerikai-brit szövetség most mért csapást először Badrára. Rakéták és bombák csapódtak be a városba; négy hatalmas robbanás rázkódtatta meg az épületeket, pánikot keltve a lakosság körében. Újabb légicsapások érték pénteken az észak-iraki Moszult is. Az al-Dzsazíra katari hírtévé szerint az előző, csütörtök reggeli légitámadásnak mintegy 50 halottja és sebesültje volt az észak-iraki városban.
További kétszáz amerikai ejtőernyőst dobtak le csütörtök este Irak kurdok ellenőrizte északi zónájában. Kurd milicisták és a térségben levő amerikai különleges alakulatok összeköttetésbe léptek az amerikai 173. légi szállítású dandár ezer, előző éjjel ledobott ejtőernyősével. Ezek bázist rögtönöztek a Szuleimáníjától 16 kilométernyire nyugatra lévő Bakradzso reptéren, ahol csütörtök éjjel újabb C-130-as szállítógépek szálltak le amerikai hadfelszereléssel. Iraki kurd katonai források szerint jelentős területet nyertek a kormányellenes kurd fegyveres erők, s 20 kilométerre megközelítették a stratégiai fontosságú Kirkuk városát.
Az iraki háború azonnali leállítására szólított fel pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki szerint a kérdéskört az ENSZ Biztonsági Tanácsának a hatáskörébe kell visszahelyezni. Az elnök orosz törvényhozókkal tartott találkozóján - amelynek egyes részleteit a moszkvai televízió is közvetítette - úgy fogalmazott, hogy a hidegháború befejeződése óta az Irak elleni háború a legsúlyosabb válság, amely a globális stabilitást fenyegeti. Putyin szerint az orosz-amerikai kapcsolatok partneri jellege ad alapot ahhoz, hogy Moszkva továbbra is nyílt párbeszédet folytasson Washingtonnal. (MTI)
A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!